Ezkiya daha az konuşur diyorlar. Neden az konuştuğumu soranlara gösterecek bir kart lazım. Şöyle bir şey:

Çok konuşmuyorum çünkü konuşmayı sevmiyorum.

Hayır, bu sizi sevmediğim anlamına gelmiyor.

Evet, sizi dinlemeye devam edebilirim.


Dinle devlet karşı karşıya geldiğinde hangisini tutarsın?

Önceden bu soruya dini diye cevap verirdim. Çünkü neden, çünkü İslamcı sayıyordum kendimi. Ancak zaman içinde, dinsiz bir devleti dindar hale getirmenin, devletsiz bir dine devlet bulmaktan daha kolay olduğunu keşfettim.

Bu benim dini bir siyasal görüş olarak terketmemin de başıdır herhalde. Bununla beraber, klasik manada devletçi de sayılmam çünkü devlete hizmet etmenin ona tapmaktan başka bir anlamı olduğuna inanırım. Devlet bir araçtır, doğru kullanıldığında insanların ihtiyaçlarını karşılar. Ancak büyük bir araç olduğu için doğru kullanılmadığı da çoktur ve doğru kullanılmadığı yerde, sırf adı devlet diye kutsanmaz.

Devleti yıkmak (zaten mümkün değildir) ama bir hedef olarak bile manasızdır. Devletin arızalı gördüğümüz fonksiyonlarını değiştirmek için yollar bulmak ve işimizi önemli ölçüde hafifletmek daha iyidir. Yoksa sıfırdan bir devlet kurmaya çalışmanın tarihte çok örneği yok, örnekler de bir şekilde meşruiyet kazanmış insanların örnekleri. Artık öyle meşruiyetler de kazanmak mümkün değil.

[Yevmiyeler]