Superintelligence: The Idea That Smart People Refuse to Think About (Superzeka: Zeki insanların düşünmeyi reddettiği fikir) diye bir yazı okudum. Yapay Zeka'nın insan türünü yok edecek derecede tehlikeli olabileceğini, önceki doktorada aynı konuda (analoji) çalıştığım bir araştırmacının yazısını okuduktan sonra iyice kanaat etmiştim ancak bu konu artık ciddi manada tartışılan bir konu haline geldi. Yazı da bu konuda ileri sürülen, Yapay Zeka'nın tehlikeleri abartılıyor diyen başka bir yazıya cevap olarak yazılmış.

Benim için Superintelligence yazısının vurucu kısmı şu:

If it takes 20 years to train an AI to super-human level, once this training is done it can be reused to manufacture many copies of that AI. Thus we are left with a species that is smarter than us and has a replication rate much faster than us and is in our same cognitive niche. Once trained, its mind can be copied instantly, and its hardware manufactured at scale. The history of natural selection suggests this will not end well.

Eğer bir Yapay Zeka'yı insan üstü seviyede eğitmek 20 seneyi alacaksa, bir defa bu eğitim tamamlandığında onu sınırsız sayıda kopyasını yapmak mümkün olacak. Bu durumda karşımızda bizden daha zeki ve üreme kapasitesi bizden binlerce kez daha hızlı bir türle karşı karşıya kalacağız. Bir defa çalışmaya başladığında, zihni anında kopyalanmaya hazır ve bedeni bizden katkat hızlı üretilebilir olacak. Doğal seleksiyonun tarihi bunun (bizim açımızdan) pek de iyi bitmeyeceğini söylüyor.

Bu kanaat bende de mevcut. Asıl işim olan bu ve benzeri konular üzerinde çalışırken insan türünün sonunu getirmeye yarayacak bir iş yapıp yapmadığımı sorgulamaya başladım. Teknolojinin her durumda daha iyi olduğunu düşünmüyorum, bununla beraber insanların artık teknolojiden ayrılabilir, onsuz yaşayabilir olduklarını da sanmıyorum.

Ara bir yol mümkün mü? Yapay zekayı insan üstü seviyelere çıkarmadan insana yarayacak seviyede tutmak? Muhtemelen bu zamana kadar gerçekleştirilmiş en önemli düşünce birliği bu iş için gerekli ve teknoloji ilerlediğinde zihinlerini makinelere kopyalayabileceklerini düşününen transhumanist akıldaneleri muteber olduğu sürece böyle bir birliğin mümkün olduğunu sanmıyorum. Yapay zeka araştırmaları (diyelim) nükleer araştırmalar kadar pahalı da değil ve bunların insan üstü seviyelere çıkması, merdivenaltı bir laboratuvarda da gerçekleşebilir.

Yapay zekanın doğal yollardan, kendini sınırlaması da zor görünüyor çünkü, diyelim, insanlar için Mars'ta kendine yeterli bir üs kurmak belki yüzyıllar alacakken, robotlar için (insanın ihtiyaç duyduklarına ihtiyaçları olmadığından) bu süre hayli kısa. Onların önünde kolayca yayılabilecekleri bir galaksi, bizim elimizde dengesi ne zaman bozulacağını bilmediğimiz bir gezegen. Bahis oynuyor olsam, hangisine oynayacağımı biliyorum.

[Yevmiyeler]