Nassem Nicholas Taleb, bir yazısında konuşmak ve yapmak arasında bir fark olduğunu ve iyi yapanların iyi konuşmalarının beklenmeyeceğini söylüyor. Ben de zamanında "İki Meslek" diye bir yazı yazmışım. Mesleğin biri insanlarla uğraşmak, diğeri insan dışı makine, toprak, cihaz vs ile uğraşmak. (Her iki yazının da linklerini bulamadım, bu notu da linkleri bulmak için bir kenara bırakmışım.)

Yazıyı okurken hekimlere bir istisna getirdiğimi farkettim. Doktorların hem tedavi ettikleri insanları, hem insan gibi, hem makine gibi görmeleri gerektiğini söylemişim. İki modelin bileştirildiği bir yer.

Düşünürken mesela politikacılar için de benzer bir şey söyleyebileceğimi farkettim. Onlar da insan (gruplarını) iktidara giden araç gibi ele almak zorunda ancak bir yandan da onlara iyi davranmalı.

Ben NN.Taleb kadar konuşan yapamaz, yapan konuşamaz fikrinde değilim. Bu ikisi arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna inanmıyorum. Konuşmayı beceremeyen insanların, iş yapmakta da beceriksiz olduğunu çok gördüm, bu bir artı değer değil benim için. Bununla beraber bana bir eserini gösterecek kadar iyi çalışanların da, konuşmaya ihtiyacı olmadığını kabul edebilirim.

[Yevmiyeler]