İnsanların mekan algısı çok değişik, birbirinden farklı. Sadece çevresini, eşyaları, şehrin gördüğü kısmını bilen insanla, bir haritaya bakmış ve mesela Bursa’nın İstanbul’un güneyinde olduğunu bilen insan aynı mekan algısına sahip değil.

Mekan algısının bu derece farklı olduğu insanlarda, iletişimin nasıl gerçekleştiği hep fantastik gelmiştir. Annanneme Bursa’ya gidiyorum dediğimde ne düşünüyor? Aklında neresi var? Veya benim Bursa’da yaşadığımı bilen ve coğrafi bir haritadaki yeri dışında bir fikri olmayan birinin algılaması nasıl gerçekleşiyor?

Bu soruları analoji yoluyla çözmeyi seviyorum. Annanneme Bursa dediğimde, yaşadığı şehre benzer bir yer geliyor olmalı aklına, sokağına benzer bir sokak, evine benzer bir ev; coğrafya bilgisi olan arkadaşımsa şehri haritadaki bir nokta gibi algılıyor olabilir, soyutlama dediğimiz şey de çok defa başka kavramlarla açıklama değil mi? Şehri bir yuvarlakla gösterirsen, bunların arasına çizgi çekip yol olduğunu düşünebilirsin. İnsanları noktayla gösterirsen, aynı çizgiler tanışıp tanışmadıklarını gösterir. Mesele sadece bir gösterim meselesi. Ne kadar da abartıyorlar.

[Gece Dikilen Ağaç]