Uzun zamandır rastlamıyorum ama önceden alfabe tartışmaları yapılırdı. Osmanlı Türkçesi'nin faziletleri ile Osmanlı yazısının Türkçe için yetersiz olması temelli tartışmalar.

Osmanlı alfabesi Türkçe için uygun mudur? Değildir. Ancak bu uygunsuzluk onu değiştirmeyi haklı çıkarır mı? Çıkarmaz. Bugünkü Türk alfabesi de mükemmel bir alfabe değil ama değiştirilmesi sadece teknik uygunluk meselesi değil. Bana kalsa ğ harfini hepten kaldırır, ı'yı ï gibi yazar, Atatürk'ün adını Qemal diye görmek istemediği için kaldırdığı q harfini ekler, düzeltme işaretiyle idare edilmeye çalışılan ince l'yi müstakil harf haline getirirdim ama bu ufak değişiklikler bile sadece teknik değişiklik değil, gelenek değişikliği getirir ve teknik faydaları ne olursa olsun, sadece bu açıdan değerlendirilmez.

Osmanlı yazısının yetersiz kısımları düzeltilebilirdi. Mesela و harfine birkaç diakritik işaret eklenerek u, ü, o ve ö sesleri ayırt edilebilirdi. Sonuçta Latin alfabesinde de umlaut kullanmak zorundayız, Romalılarınkini aynen kullanmıyoruz. O sebeple teknik yetersizlik değiştirmek için sebep değil. Osmanlıcayı da yazıldığı gibi okunan ama aynı zamanda hızlı yazılabilen bir yazı sistemine dönüştürmek ve geçmişle bağı tümden koparmamak mümkündü.

[Siyasetgede]