Facebook, Instagram'a 1 Milyar $ ödemesinden sonra, WhatsApp'a 16 Milyar $ ödeyerek, 58 kişilik şirkete adam başına yaklaşık 250.000 $ ödemiş oldu.

Diyorlar ki, işte, bu kadar değerli mi?. Hayır, tabii ki değil. O kadar paraya alabileceğiniz şirketleri düşününce değil velakin alınan da sadece şirket ve altyapısı değil.

/Kullanıcı./

Elektronik çağın köleleri, sen, ben, bizim oğlan, artık bu servislere bağımlı olduğumuz için, birer ürün haline geldik. WhatsApp'a ödenen para, iki telefondan bile aynı anda kullanmanın mümkün olmadığı dandik mesajlaşma programına veya fazla yüklenince çöken altyapısına değil, elektronik çağın yeni köleleri bizlere ödendi.

Bu trend muhtemelen devam edecek. Teorik olarak kölelik gibi değil, isterseniz ayrılabiliyorsunuz, ancak hesabı kapatmak istemiyorsunuz çünkü herkes orada. Kapatmak elinizden gelmediği için değil ama bunun sosyal bedelini ödemeye gönlünüz elvermediği için kölesiniz.

Eski zamanın köleliği insanları hukuki yollarla bağlıyordu. Sonradan şirketlere maddi yollarla bağladılar, teorik olarak işinizden istifa hakkınız var ama parasız yaşamayı göze alırsanız. Şimdiki kölelik artık sosyal olarak bağlamaya çalışıyor. Teorik olarak WhatsApp, Facebook veya sair sosyal medyayı kullanmayabilirsiniz ama bir süre sonra kendinizi pek yalnız hissetmeniz mümkün.

/Hem fotoğrafları da çok hızlı gönderiyor./

Acaba ne zaman, maddi veya sosyal zincirlerin de insanları köleleştirdiğini ve bunları finansa tahvil etmenin hukuka aykırı olduğunu söyleyebileceğiz? Acaba aklımızı makinalara tamamen emanet etmeden o gün gelir mi? Yoksa bu yeni kölelik biçimlerinden gayet memnun muyuz?

[Teknolojiye Düşünce]