Seçim geliyor ve üzerinde hemen hiçbir şey yazmadım. Niyetim yokmuş gibi yapmaktı ama sanırım yok sayamıyoruz.

Seçimle ilgili rol oynayacak birinci konu belirsizlik meselesi. Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi durumunda ne olacağını aşağı yukarı biliyoruz, diğerleri konusunda bir fikrimiz yok. Proje diye ortaya atılanlara pek bakmıyorum, çoğunun da pek manası olduğunu sanmıyorum, millet kıraathanesi lafını duyunca birileri trollüyor sanmıştım mesela, bunun için oy verecek kimse var mı, onu merak ediyorum.

Asıl derdim sahnedeki aktörlerden, Erdoğan'dan daha yeni bir ses diyebileceğimiz bir Demirtaş'ın var. Onun da Öcalan'ın vekili olduğunu düşünürsek, üreteceği siyasetin memleketin stabilitesine pek faydası olacağı söylenemez.

Birinci meselemiz stabilite. Zira OHAL'den önce bombaların çok sık patladığı bir ülkeydi burası ve son bir buçuk yıldır bu sorun çözülmediyse de artık gündem olmayacak kadar azaldı. Bazıları bu azalanın erteleme olduğunu ve bugünkü milliyetçi politikalarla, önünde sonunda tekrar bir Kürt bağımsızlık hareketinin başlayacağını söyleyebilir. Ancak diğer adayların da bu konuda önemli bir farkı yok, bugünkü politikayı da Erdoğan'dan daha iyi uygulayacak kimse olmadığını kabul edebiliriz.

Ekonomi konusu ise, bir noktada imparatorlukla barış yapmayı gerektiriyor. Türkiye'nin dezavantajları var, bizim çarklar hep yurtdışı sermaye ile dönüyor ve kullandığımız telefonlar için küresel kapitalizme mecbur olup, bir yandan da Osmanlıcılık oynayamıyorsunuz. Erdoğan burada sarf-ı nazar edilmesi gerekenin Osmanlıcılık olduğunu muhtemelen bir zamandır anladı ama seçim öncesi diskur değişikliği yapmak uygun olmayacağından devam ediyor.

Dahası tahminim, zaten bunun sağlık sebeplerinden dolayı Erdoğan'ın son dönemi olduğu. Herkes yorgun olduğunun farkında herhalde, Erdoğan sonrası Türkiye siyasetinde önemli bir toprak kaymasına yol açacak. İnşallah din artık normal bir şey olup, siyaset malzemesi olmaktan çıkacak, biz de imparatorluğa ne kadar muhalif olmak gerektiğini ve bunun bedelini siyasi açıdan konuşabileceğiz. Her şeyin bir Vatan yahut Silistre meselesi olmadığı bir ortam.

Millet İttifakı adı verilen cephenin, Erdoğan'da şikayetçi olduğum hangi sorunu çözebileceğini bilmiyorum. Ekonomik olarak yapılabilecekler büyük ölçüde benzer, Kürt meselesinde güzel sözler söyleseler de Erdoğan'ın çözüm süreciyle aldığı siyasi riski bile alacak insanlar değiller, Wikipedia'nın veya PayPal'in açılmasını ben de istiyorum, genel olarak kadro değişikliği gerekli, sıkıldık, ben de sıkıldım, Erdoğan'ın üslubunu da sevmiyorum, yine de gelenlerin gideni aratma ihtimali kuvvetli olduğu sürece muhtemelen Erdoğan veya o cenahtan biri seçim kazanmaya devam edecektir.

[Virgüller] #seçim #politika #ekonomi #Osmanlı-Devleti #Recep-Tayyip-Erdoğan #Millet-İttifakı #Selahattin-Demirtaş