İnsanın yaratılışı bir kaza eseri olabilir mi? Biz aslında maymun geni taşıyan bir çeşit uzaylı olabilir miyiz? Varlığın formlarını idrak etmeye çalışan bir doktora öğrencisinin kötü giden deneyi? Kainatın bu kadar büyük olması da kaza eseri olabilir mi? Milyonlarca ışık yılı ötedeki yıldızın bizim hayatımızı etkilediğini iddia etme fikrinin zihnimize yerleşmiş olması simülasyonun delillerinden biri olabilir mi? Kainat bir deney olmasaydı bizim bu yıldızlara bakıp anlam arıyor olmamız nasıl mümkün olabilirdi?

Komplo teorilerini kalitelerine göre değerlendiriyorum. İnsan bir yaştan sonra inançlarının pratik faydalarına bakıp, inanç mühendisliği yapmaya başlıyor. Veya ben bıktım bir şeylere inanmaktan da boyumu aşan sorulardan böyle yırtıyorum.

Dünyanın insanlardan oluşmuş gizli örgütler tarafından yönetildiğine inanmam, Ay'ın uzaylılar tarafından binlerce yıl önce yapılmış bir uydu olduğuna inanmaktan daha zor. İnsan çünkü aşağı yukarı bildiğim bir canlı, bunların bir araya gelip kurduğu gizli örgütün de ne yapabileceğini kafamda canlandırabiliyorum. Fanilik diye bir şey varken örgütlerin sınırsız güçlü olması bana makul gelen bir inanç değil.

Dünyanın hatırlamamızın imkansız olduğu kadar eski zamanlarında medeniyetler olduğunu söylemek ise mesela uzaylıların gelip bizi ürettiğini söylemekten daha makul geliyor. Uzaylıların Ay'ı başımıza bekçi olarak dikip, sonra buradan uzaklaştığını düşünmemin bana ne faydası olabilir? İşi gücü bırakıp onları mı bekleyeceğim? Dinozorların bizim kadar akıllı olup, medeniyet kurdukları ama on bin yıl içinde çevre değişiklileri dolayısıyla yiyecek bir şey kalmadığı için kaybolup gittiklerini söylemek. 160 milyon yıl önce 10 bin yıl süreyle bir medeniyet kurmuş olsalar, biz bunu anlayabilir miyiz?

Simülasyon hipotezi ise diğer tüm teorilerden daha anlamlı gelen ve neticede her şeyi izah edebileceğimiz bir fikir. Milyonlarca ışık yılı ötedeki yıldızı da, benim bir kitapta okuduğum ve saçma dediğim bir şeyin ertesi gün başıma gelmesini de izah edebiliyoruz.

Çünkü kainat bir simülasyon ve Yengeç burçlarının annesine düşkün olması, Güneş'in temmuz başında 290 ışık yılı ötedeki Beta Cancri ile aynı civarda bulunmasıyla izah edilebiliyor. Aslında orada bir yıldız yok, sadece bize öyle gelmesini sağlayan bir kainat var. Sadece dünya ve çevresi ayrıntılı simüle edilmiş ve diğer kısımlar iyi bir mühendisin yapacağı gibi kısa kesilmiş.

Karanlık bir solipsizmden veya Allah'ım neden bu kadar uzaksın? hissinden daha başka yollar olmalıydı.