Bitmeyecek şeyler var. Lifehacker diye bir site vardı, hâlâ var, ben eskiden bakardım. Hayatı kolaylaştırmak için tavsiyeler, şu uygulamayı kur, bunu yap, şu alışkanlıkları edin, erken kalkarsan yol olur, öğle uykusunun faydaları...

Gördüğüm kadarıyla eski süksesi yok bu tariflerin. Çoğunlukla uygulanacak olanlar uygulanmış, diğerleri de afaki. Hayatımda %0,1 verimlilik elde etmek için günlerimi bu arayışa adamaya ne gerek var bilmiyorum.

İnsanla ilgili neyin bitmeyeceğini düşünüyorum. Gerçekten, 100 yıl sonra insanlar hâlâ yeryüzünde yaşamaya devam edeceklerse, onların da ilgisini çekecek ne var bugün hayatımızda?

Hikayeler. Ancak başarısızlık veya başarı hikayeleri değil, belki seks ve güç de değil, çünkü yüz seneye kadar onların büyük ölçüde çözülmüş olacağını tahmin ediyorum. Yüz seneye kadar hâlâ ilginç bulunacağını tahmin ettiğim tek mesele varoluş meselesi. İsterse insanlar kaybolup gitsin ve yerine robotlar gelsin, onların bile benzer bir derdi olacaktır. (Tabii bu kaygılarını insanların sözlerinden medet bekleyerek çözeceklerini sanmam.)

Bu sebeple, eğer bir arsaya yatırım yapmam gerekse, felsefi bir arsaysa bu, herhalde varoluş meselesi olurdu. İnsan neden var, ne için yaşar, ne için anlamlı bir hayata sahip olur gibi sorular. Bunların çözülme ihtimalinin, insanın yaşadığı sürece pek mümkün olmadığını düşünüyorum. Tek çözüm belki de derman arardım derdime, derdim bana derman imiş diyen Mısrî'nin sözlerinde, hayatın anlamını, anlamın kendisinde aramak.