Şurada

When it comes to writing code, the number one most important skill is how to keep a tangle of features from collapsing under the weight of its own complexity.

demiş. Bizim meslekle alakalı bir mesele bu: Program yazarken iki önemli yetenek vardır, biri algoritmik yetenek... Önünüze gelen sayı listesini nasıl sıralarsınız veya bilgileri nasıl bir tablo yapısında tutmak gerekir? Bu öğretilebilen bir beceri. Çalışarak, daha önce yazılmış programlara bakarak veya (zor!) düşünerek çözüm bulabiliyorsunuz.

Bir de ikinci bir mesele var: Büyük projelerde yazdığınız kodu düzenlemek, birbirine dolaşmayacak ve geliştirilebilecek şekilde tutmak bu ilk yetenekten daha zor. Bilgisayar biliminde bunun eğitimi yok çünkü okulda anlatılabilen ve ölçülebilen bir problem değil. Güzel yazmak gibi, sınavı yapılacak kadar basit konularda güzel yazmak anlamlı değil ve gerçek konularda güzel yazmanın sınavını yapmak imkansız.

Güzel aforizmalar üretmenin bir fikir adamı olmaya yetmemesi de benzer. Fikir ve sistem sahibi olup, tutarlı şekilde bunu geliştirmek, yeni olaylara uygulamak zor, dünyayı izah etmek yerine iki üç cümleyle zekanızı göstermek daha kolay. Daha çok ilgi de topluyor, çünkü insanların sistem veya fikir konularına ilgisi yok. Bütün fikir sahibi olmak daha zor olduğu halde, diğerine nazaran hayli sıkıcı duruyor. Tweet'lerin yazılardan daha çok okunması da bundan herhalde.

Dünyanın bütün fikre ihtiyacı var mı? Yöneticiler de insan olduğuna ve onların da algı dünyaları ve ufukları aforizmik geliştiğine göre, dünyayı kitaplarla etkilemek giderek daha zor hale geliyor. Belki yapılması gereken fikirlerimizi aforizma haline getirip, yutturmak ama o da bu ikisinden de zor: İnsan zihninin tutarlılıkla imtihanı ve daha kötüsü, bu tutarlılığın iyi bir yatırım olmayışı.

Dünyayı ne yönetiyor? Voltaire kitapların yönettiğini söylerken aslında bu kitapların akılda kalan bir iki cümlesinden bahsediyor olmalı, yoksa Marx'ın kitaplarını uzun uzun tefekkür etseydi, acaba Lenin devrim yapmaya hala o kadar istekli olur muydu?

[Yeni Yazılar]