Mudanya'da, 2700 yıllık bir yerleşim yeri varmış ve bunu ortaya çıkarmışlar, şimdi de arkeopark oluyormuş. Haberdeki AVM lafı ilgisiz ama paylaşanlar AğKePee'ye sallasın diye sanırım.

Önceki komşularımdan biri 600 senelik bir türbeydi. Bu o kadar yakın değil ama 2700 sene de iyi, Büyük İskender buralara gelmeden evvel yaşayanlar varmış yani.

Bizim de böyle bir derdimiz var. Memlekette çok fazla tarih, haddinden fazla bagaj var. Yeni bir şeylere başlama imkanı az. Geçmişimizin hesabını tutmaktan günümüz o kadar bağlanıyor ki geleceği düşünecek zaman kalmıyor.


Sanırım bir kaç gün önce kitabın kendisini gördüm, şimdi de bir değerlendirme yazısı okudum. Silikon Vadisi çalışanları için demiş: Yaşa, Çalış, Çalış, Çalış, Öl

Kitabın bir numarası varmış gibi durmuyor. Daha çok aralarında yer bulamadığı insanlara çamur atmak için, bunların da hayat mı be! manasında yazılmış bir kitap. Kedinin ulaşamadığı ciğer, falan filan.

Yaşama biçimleri böyledir: İnsanlar başkalarının yaşama biçimlerini beğenmezler. Sabah 9, akşam 5 çalışmayı hayatın anlamı sayan biri için, benim gibi iş bittiğinde çalışma biter, bazen hiç başlamaz kafasındaki birinin hayatı nefret edilesi olmalı. Benim açımdan da, bir insanın fare tekerleğinde o kadar emek harcaması anlamsızdır. Zamanını kontrol edemeyen insanın yaşadığı bile şüpheli.

O sebeple böyle çamur atmalara falan alışığız. Bana gençliğimde bilgisayarın başına oturup kalkmıyorsun diyenlerin bazısı telefona bakmaktan uyuyamıyor, mesela. Doğal bir yol olmadığının, içinde bulunduğum dünyanın yapay bir dünya olduğunun farkındayım, ancak doğal olanın varlığından emin değilim. Bizden iki önceki nesil de, bizden bir önceki neslin hayatına bakıp benzer şeyler söyleyebilir.

İnsanın tabiatına şimdikinden (bizim gibi bilgisayarcılardan) daha uygun yaşama biçimleri olduğunu kabul ediyorum. Ancak o yaşama biçimleri ileride. Geçmişin sıkıntılarına, şartlanmalarına, sınırlarına katlanarak, sadece bugünü yeniden üretmiş olursunuz. Çünkü dün bugünü doğurdu, siz bugünü aşmak için düne kaçıyorsunuz, başarılı olsanız bile çocuklarınız bugünü yeniden icad edecek.

O halde, evet, daha doğal yaşama biçimleri mevcut ama onlara ulaşanlar (ben değil) benim gibi spor sevmeyen yazılımcılar olacak. Geçmiş hayalleriyle avunup, yine günün kölesi olanlar değil.

[Yeni Yazılar] #Mudanya #tarih #yaşama biçimi #bilgisayar #teknoloji