Markdown'da yazıp, PDF, epub gibi sair formatlara çevirmek için Typora isimli bir editör buldum.


Tam şirket için ürettiğim yazılımları GitHub'a aktarayım da artık özgür yazılımcı olayım dediğim gün, GitHub'ı Microsoft 7.5 Milyar dolara aldı. Fiyata tekrar baktım, evet, 7500 M$.

GitHub yazılımcılar dışında pek kimseye hitap etmez, versiyon takip ve ortak yazılım geliştirme platformu. Microsoft'un ontolojik zıddı gibi bir şey, ayrıca para kazanması zor bir iş modeli vardı ve zarar ediyordu. Ayrıca son yıllarda o eski halinden eser yok gibi dursa da, Microsoft ismi benim neslimde ürpertiye yol açıyor. O sebeple eskisi kadar popüler de olmayacaktır. Ben mesela muhtemelen bir alternatif bulacağım.

Zenginin alışverişi fakirin çenesini böyle yoruyor.


Bir arkadaş oyunlaştırma ile ilgili, sınıfta kullanılabilecek bir program sordu. Oyunlaştırma (gamification) gerçek işleri yapmak için puan ve rütbe vererek, veya bir takım yapay ödüllerle motivasyon sağlamak demek. Bankaların verdiği puanlar, alışveriş kuponları gibi araçlar, sosyal medyadaki sanallığın gerçek hayat için kullanılanı.

Ezelden müzmin bir tembel olduğum için geldi sanırım bu soru, adı HabitRPG iken kullandığım Habitica isimli bir uygulama vardı, iOS ve Android için de mevcut. Alışkanlık kazanıp, işlerinizi yaptıkça seviye kazanıyorsunuz. RPG (Role Playing Game) oynamış olanlara tanıdık şekilde, hayatımızı bir karakter geliştirme oyununa çeviriyor.

Oyunlaştırma giderek her yerde karşıma çıkıyor veya ben çaremi bir şekilde onda aradığım için daha fazla farkediyorum. Namaz ve meditasyonların süresini takip etmek için kurduğum Insight Timer diye program var, sosyal özellikleri yanında sarı, kırmızı ve yeşil yıldız topladığınız bir oyunlaştırma tarafı var. Namazları 10 gün kesintisiz kıldığım için bir sarı yıldız verdi, 5 sarı yıldız 1 kırmızı yıldız, 5 kırmızı yıldız da 1 yeşil yıldızmış. İnsanların rütbeleri var, birinin profiline bakınca ne kadar rütbeli bir meditasyoncu olduğu görülüyor.

Zamanla muhtemelen tüm hayatımız bu gibi sanal rütbelerle dolacak. Subayların orasına burasına yıldız, apolet, şerit takınca daha iyi savaştıklarını bulan Napoleon'un bir avuç şeride Avrupa'yı fethederim dediği gibi, toplumların fethi de bir kilobyte'lık layk'a bakıyor.