08-22 01:40

Dualarımı kabul etmemesinden bildim onu. Neden? Çünkü bütün dualarımı kabul etseydi, o ve ben birbirimize karışırdık. Hiçbir duamı kabul etmeseydi, o zaman da benimle inatlaştığını düşünürdüm. Bazı dualarımı kabul ediyor ve bazılarını etmiyor, ben de ettiklerine bakıp onu anladığım gibi, etmediklerine bakıp yine onu anlıyorum.

Bunun rastgele bir olaya kendimce çözüm bulmak olduğunu söyleyebilirsiniz: İnsan kaderin elinde akıyor, bir yere gittiğinde de geçmişe dönüp, bak şuralardan şuralardan geldik, eğer bunlar olmasaydı burada olamazdık diyor. Evet, böyle.

Bununla beraber, sevgili dostum, nasıl oluyor burada bir irade bulunduğunu iddia ediyorsun? Belki hepsi sadece senin uydurman, değil mi?

Belki öyle, belki de uydurma olduğunu düşünmek de senin kaderin.

08-22 02:30

Sevgi üzerine anlamsız sözler söylenebilir mi? Kimsenin anlamlı bulmayacağı bir cümle bulmak mümkün müdür?

Bunu denedim ama o kadar kolay değil: Sevgi X'tir dediğinde, eğer somut bir şeyden bahsediyorsan hemen bir hikayeleştirme süreci başlıyor: Sevgi yumurtanın kabuğudur çünkü insanları ancak o kabuğu kırıp anlayabilirsin. Sevgi kabuğunu... Anlamsız ama insanların hikayeleştirme gücü müthiş.

08-22 14:57

Seteney Multi-Lingual Çocuk Evi diye bir yer gördüm. Çok dilli çocuk evi veya multi-lingual creche veyahut bunun Çerkesçesi neyse onu yazsalar daha az komik olurdu.

08-22 17:11

Rüyamda mektup aldığımı gördüm. Ex'ten. Sayfalar dolusu mektup, ne yazdığını okumadım veya atlayarak okudum. Bazı sayfalar mavi arkaplan üzerine beyaz yazılmıştı. Kadın iyice uçmuş, mahkemeye versem delil kabul ederler mi diye düşündüğümü hatırlıyorum rüyada.

08-22 17:23

F- geçen gün rüyasını anlattı. Annem ve annanemin olduğu bir yerde çekirge saldırısına uğradık diye. Çekirge sırtını ısırınca uyanmış.

Baktım, ekonomik olarak zor duruma düşmek diyor tabirinde. Pek süpriz olmadı.

08-22 19:01

Mutlulukla ilgili bir TED konuşmasından daha çok insanların belirsizlik nedeniyle mutsuz olduklarını anladım.

Herhangi bir konudaki belirsizlik, diyelim, evlilik veya iş veya okul. Hayatı belirsizlikler arasında yaşamak için, bir yandan da belirli bir kanca bulmak lazım, kendini bağladığın bir merci.

Allah veya onun gibi bir anlam.

İnançsız olmanın zorluğu burada, bu belirsizliği giderecek bir çıpa yok, ölüm yakın, insanın hayatı tehdit altında ve sen burada ufacık bir akılla, karanlık bir kainattaki mum ışığından daha iyi olmayan bir akılla yolunu bulmaya çalışıyorsun.

İnkar etmek kolay, aaa, ne kadar saçma deyip geçersin, bunu somut olmayan bütün kelimeler için kullanmak mümkün, zor olan bu belirsizlik denizi içinde belirli, seni mutsuzluktan kurtaracak kadar belirli bir çapa bulmak.

Bu illa doğaüstü olmak zorunda değil tabii, insan nefesinin belirliğine de bağlanabilir, güneş ışığının daima orada olacağına da, ancak bunların da pek çok durumda teizm kadar saçma olacağını unutmadan.

08-23 05:50

Bakışlarındaki eblehlik felsefeyle geçecek gibi değil, sen en iyisi estetik ol veya lens tak, ne bileyim, bu ışıltısız kuraklığı gözlerinden kaldırmak için aşık olmayı dene.

08-23 08:37

Kapitalizmle Sosyalizm arasındaki mücadele, avcı-toplayıcılarla, tarım toplumları arasındaki mücadeleyi andırıyor. Kapitalizm bireyci, güçlü bireylerin özgürlüğe ihtiyaç duyduğu fikri üzerine kurulu. Avcı toplayıcılık burada. Sosyalizm ise ortak çalışmanın önemine vurgu yapıyor. Bu da tarımcıların.

Kimin kazandığını biliyoruz. Buradan sosyalizmin kazanacağını çıkarabilir miyiz?

08-24 11:58

Kadınlar öldürülüyor. Genelde bir yakınları tarafından.

Bir aslan terbiyecisi, aslan tarafından saldırıya uğrarsa suçu aslanda bulmayız. Birini dağda gezerken kurt yerse, suçu kurtta bulmayız. Kurdu veya aslanı kınamak, onun idamını istemek veya tüm kurtlara lanet etmek akla gelmez.

Diyeceksin ki bu katillerin insan olduğunu düşünüyoruz. Öyle düşünmek bize rahatlık veriyor, kafa konforu sağlıyor olabilir. Ancak bu sorunun çözümü için pek işe yarayacağını sanmam çünkü insanı suça iten beyni, insan beyni değil, hayvan beynidir. Ona rasyonel sebepler sunmak veya kadın öldürmenin insanlığa sığmadığını anlatmak suçu yok etmez.

Sebeplerini nasıl yok ederiz? Konuya hayvan terbiyecisi gibi yaklaşmak, ütü yapan erkek kadın öldürmez gibi güzel güzel saçmalamaktan iyidir.

08-24 12:11

Şundan neredeyse eminim, öldürülen bu kadınların ekseriyeti çalışmayan, kendi geliri olmayan kadınlar. Erkeklerin ütü yapmamasıyla bulduğunuz korelasyondan fazlasını bu kadınların çalışmaması, adamların da muhtemelen işsiz olması ve buna rağmen nafaka ödemeye mecbur bırakılması arasında bulabilirsiniz.

Kadın olmak, kendi başına bir değer değil, iyi kadın da var, kötü kadın da var ama sanki böyle bir durum varmış, kadın olmak başka hiçbir kaliteye ihtiyaç bırakmadan korunmayı getirmesi gerekiyormuş gibi bir hava var.

08-24 12:12

Klasik toplumlarda kadınlar önce babaları tarafından, sonra kocaları tarafından korunuyordu. Kadınlar bu korunmanın sorumluluk ve sınırlarından sıkıldılar ve birey olmak istediler. Birey olmanın haklarından faydalanmak istiyorlar ama külfeti olan kendi koruma mecburiyetini de almak istemiyorlar. Devlet kendilerini korusun istiyorlar.

Buradaki korunma içgüdüsünün hala devam ediyor olması bana ilginç geliyor. Bir erkek birinin anasına söver de, dayak yerse devletin (veya birinin) kendisini korumadığından feryat etmez. Kadınlar hala korunma peşinde.

[Yeni Yazılar]