Allah'ın kudretine iman ediyor olmamız, onun bu kudretini bizim için, biz ufak ve fani insanlar için de kullanacağı anlamına gelir mi?

Tanrı'dan iyilik istiyorum ama o bunu gerçekleştirmiyor diyeceklerdir. Dünyadaki kıyımı durdurması için dua ediyorum veya içimdeki şu aşk acısını alması için.

Neden kötülüğü engellemiyor? sorusunun cevabı belki de budur: Engellemek istediğinden emin miyiz?

Bu durumda iyi olmadığını söyleyeceklerdir. Evet, ona sonsuz iyi diyebilir miyiz? İyilik Allah'ın sıfatlarından olmak zorunda mıdır? Veyahut insanların anladığı anlamda iyilik.

Bizim iyi dediğimiz, basit bir organizma olarak, hoşumuza giden, dünyamızı aydınlatan tarzda konular. İyilik yıldızlar için ne ifade eder mesela veya çöldeki kum için veya onun üstünde güneşlenen kertenkele için? İnsanı bir defa bir çevre içinde yarattığında, bu iyilik vasfının anlamı kalmıyor. Benim için iyi olan, yediğim canlı için kötü çünkü.

O halde, insanın Tanrı'ya iyilik atfetmesi o kadar anlamlı değil. Tanrı iyi midir? Herhalde öyledir ancak bu iyilik, mahiyetini bilmediğimiz ve anlamadığımız bir iyiliktir. Kendi ezeli ilmi içinde bir iyilik. O sebeple, madem iyisin, neden bu kadar kötülük? anlamsız bir soru, manasız bir kibir.

[Yeni Yazılar] #islam