İçimdeki simülasyonun dışımdaki simülasyonla bağı nedir? İçim neyi simüle ediyor? Kendimi. Bir benliği simüle ediyor. Dışarı ne simüle ediyor? Dünyayı, bir kainatı simüle ediyor.

Erenlerin erdiği nedir, içimizin ve dışımızın beklenmedik ilmeklerle bağlı olduğu mu? Sırrı tam manasıyla çözemiyorsun, yani, dünyayı kafana göre idare etmen imkansız, kafanın önemli bir kısmı nefis dedikleri basit hayvani makine. Ancak bir yandan da sana içinin bir şekilde dışarıyla alakalı olduğunu hissettiren, düşüncelerinin, niyetlerinin gerçekleşeceğini vehmettiren bir şey var.

Bunu dille ifade etmek için, mekanik olması lazım. (Bir mekanizma biliyorum ve bunu düşününce şu oluyor) gibi. Bir mekanizma yoksa? Kural yoksa? Dualarının bazısı kabul olacak ama hangilerinin kabul olacağını bilemiyoruz.

Sevgili Rabbim, hangi duaların kabul olacağını neye göre belirliyorsunuz? Hiçbir şeye veya her şeye göre. Tüm kainatın durumunu değiştirecek kadar mühim dualar ediyor musun? Neticede nedir, kendi nefsinin, benliğinin, içinin biraz daha genişlemesi, istediklerinin olması, falanın sağlığına kavuşması, filanın sınavını geçmesi, feşmekanın kafasına daş düşmesi falan.

Bunların tüm sonuçlarından sorumlu olmayı kabul ediyor musun? Hayır, tabii ki de.

[Levha]