How the God works diye bir kitap dinliyorum. Dinin insan hayatındaki etkisini anlatıyor. Stresi azaltır, yalnızlığı giderir, hayatına bir anlam katar şeklinde. Dindarlar daha mutlu, daha çok çocukları var, hayatlarını daha anlamlı buluyorlar.

Aklıma gelen soru şu: İnsan faydalı diye iman edebilir mi? Böyle bir inancın faydası olur mu?

Hayatına anlam katması için, söylenenin içeriğine inanman gerekiyor. Bir şeye faydalı diye inanmak, aslında inanmanın tam tersi. Hristiyan birinin Rabbin oğlu İsa'da bulduğu anlamı veya hikmeti, benim faydalı diye inanarak bulmam mümkün mü? Sanmıyorum.

Mesela ellerde beliren siğillere okununca geçiyor. Tıp dergilerine bile girmiş bir bilgi. Ancak okumanın dertlere deva olacağına değil, siğil neticede psikolojik bir meseledir, okumak da onunla ilgili diye anlarsanız, geçmiyor.

O sebeple konu üzerinde bilimsel deney yapmak da mümkün değil. Bilime inanıyorsan, bunlar normalin dışındaki istisnalardır diye bakıyorsan bünye de o şekilde çalışıyor. Yok, Allah bana bu hastalıkta yardım eder diye bakıyorsan, konuyu bilimden öte görüyorsun. Bilime inanarak başladıysan, aldığın sonucu da bilime uygun yorumluyorsun. Bu yaşanan hatırayı da değiştiriyor. Allah'ın kudretine ve çektiğin çilede bir anlam olduğuna inanıyorsan, yaşadıklarını da öyle yorumluyorsun. Her iki durumda da çift bilmez deney yapmak imkansız. Bilim bu konuda çaresiz kalıyor.

[Menfez] #tanrı #How the God Works #anlam #inanç #din #bilim