Bir işi ilk defasında iyi yapmıyorsan, ne zaman daha iyi yapacaksın? -Bir Söz-

Bir işi ne zaman daha iyi yaparız? Rahat zamanlarda mı? Geniş imkanlarla mı? Aslında ikisi bir arada olsa, mükemmel işler ortaya çıkarırız!

Nereden aklıma geldi bu?

Yaptığım işleri ne kadar iyi yaptığımı düşündüm. Bazı işleri ilk defasında iyi yapmak gerekir. Bazılarını sonradan da iyileştirebilirsin. Hatta bazılarını devamlı iyileştirmen gerekir.

Evet, işini ilk defasında mükemmel yapmaya çalışmanın bir bedeli var. Mükemmeliyetçilik ise önemli bir arıza çeşidi. Eğer bedel diye bir kriter olmasaydı, mükemmeliyetçilik doğru bir tavsiye olabilirdi.

Mükemmeliyet isteyenler bunun bedelinden habersiz mi peki?

Mükemmeliyetin bir bedeli olabileceğinden habersiz. A nesnesini yeterliden mükemmele çıkarmak için ne yapmak gerekecek? Bu bedele değecek mi? Mükemmel ve yeterli arasındaki bedel farkı çok yüksekse, bu bedeli karşılamak doğru bir politika olmayabilir.

Bizim alanda ise, "yeterli" ve "mükemmel" işler bir de "hız" kriterine göre değerlendiriliyor. Bu durumda hızlı ve yeterli işler genellikle yavaş ve mükemmel işleri döver.

Giderek bu hale geliyor sanırım. Hızlı üretilmiş sonuçlar, eksik ya da arızalı da olsa, ayrıntılı sonuçlara galip geliyor.

Zamanın ruhunu düşündüğümde, bu gayet normal. İnsanların durup düşünmeye ve ayrıntılarla ilgilenmeye zamanı yok. Hayat çok hızlı ve ne yapacaksak yapıp gitmek niyetindeyiz. Uzun yazıları okuyacak zamanımız yok mesela. Uzun hikayeleri okuyacak.

Peki zamanın ruhu hız mı?

Hızdan çok acele.

[Yeni Yazılar] #iş #hız #mükemmeliyet #acele