Hayatında eksikliğini hissettiğin ne var?

Pek bir şey yok. Belki biraz odak eksikliği veya odak fazlalığı.

Fazlalığı eksikliği anlamına gelen bir mefhum bu odak.

Aslında odak yoğunluğunun eksikliği ve odak sayısının fazlası arasında hemen her şeyde bulunan bir ilişki, sayı arttıkça yoğunluk azalıyor.

Evet, böyle söyleyince daha uygun. Çağımızın hastalığı gibi duruyor odaksızlık. Hatta ne kadar az odaklanırsak, o kadar makbul bir tüketici oluyoruz.

/Makbul tüketici/ :math:\neq makbul insan. Yine de doğru. Hepimiz Dikkat Eksikiği Sendromu yaşıyoruz. Sevmediğimiz işlerimizden kaçmak için Internet'e, sevmediğimiz kişilerden kaçmak için telefona sarılıyoruz. Önceden televizyon vardı ama o bile dikkat ister duruma geldi, dikkatimiz o kadar kötü ki, dünün dikkat hastalığı bugün sağlık işareti olabiliyor.

Herkes senin kadar çok zaman geçirmiyor bilgisayarın başında, belki kendinden genelliyorsundur?

Evet, herkes benim kadar zaman geçirmiyor ama bilgisayarlar artık cepte taşınabilir ve her yerde açılıp kullanılabilir. Yeni nesilde, elinden telefonu alındığında uyuşturucusu alınmış gibi tepki verenler var. Biyolojik bir bağımlılık halini alıyor.

Sen de biraz böyleydin.

Biraz böyleydim, evet. Hala elim gittiğinde korkuyorum yeniden başlayacak diye, ama Internet de, sosyal medya da fazlasıyla politikleşip, ekşiyince eski cazibesini kaybetti. Zaman zaman bağlanacak bir site aradığım da oluyor ama devamı gelmiyor. Yapılacaklar listeme git bak diye eklediğim siteler var, bunları okumayı da seviyorum ancak bağımlı yapmıyorlar. Belki de aşı yerine geçmiştir.

İnsanları odaksızlığa karşı aşılayabilsek iyi olurdu.

Evet. Nasıl olacağını bilmiyorum ama bugün aklıma bir offline tatil fikri geldi. İnsanların elinden her tür elektronik edevatı alıp, ormanlık bir alanda kitap okutturmak, gezdirmek, düşündürmek ve Internetsiz vakit geçirtmek gibi. Atalet tatili.

/Tatil/ zaten âtıl kalmak, boş kalmak değil mi? Biraz anlam bozukluğu sanki.

Kelimelerin anlamlarını kullanımı belirler, şimdiki tatillerde, insanlar hala telefonlarına cevap veriyor veya yaptıkları işlerden uzak kalamıyorsa, tatil atalet değildir herhalde.

Bunun için yardıma ihtiyacı olanlar mı var, diyorsun?

Yardıma ihtiyacı olan da olabilir. İnsanlar gerçek dinlenmenin kafayla ilgili olduğunu ve bunun da ancak bağlantını keserek sağlanabileceğini unutuyor. Düşüncelerini değiştirmeyen bir tatil daha zinde hale getirmez. Düşünceleri değiştirmek için de, zihne giren bilgiyi değiştirmek lazım. Hep abur cubur yiyen insanın zayıflamaya çalışması gibi oluyor. Lafta dinlenmeye/zayıflamaya çalışıyor ama yaptıkları buna hizmet etmiyor.

[Yeni Yazılar]