Şu paylaştığın ekran görüntüsünü <file:~/Repository/eminresah/yevmiye-12877/>__\ açıklaman lazım. Emin ol kimse bir şey anlamamıştır.

Gayet açık bence.

Bir defa, neden İngilizce? Anladık İngilizcen iyi ama sadece kendini ilgilendiren konularda da mı İngilizce kullanıyorsun?

Yoo, aslında bu doküman Türkçe başlamıştı. Hatta bu günlük ya, bunun genel takibi hala Türkçe. Ancak cümlelere bir fiille başlama alışkanlığı edinmeye çalıştım. Bu da Türkçe cümle kurmayı zorlaştırdı. Ya daima devrik cümlelerle *ARA* falancayı filanca konuda gibi notlar alacaktım veya İngilizce yazacaktım. İngilizce kullanmam Türkçem bozulmasın, devrik cümleye alışıp da sapıtmayayım diye.

Tuhaf bir açıklama. Neden cümle başlarında fiil kullanıyorsun? Sonunda kullan?

Bu da kullandığım programla ilgili bir ayar. Cümle başlarında renkli gösterilenleri ayarlayabiliyorsun, onlarla ilgili komutlar yazabiliyorsun, diyelim o günkü bütün telefon görüşmelerini bir kerede yapmaya karar verdin. =CALL= diye başlayan yapılacak işleri getir diyebiliyorsun. Hatta bunun için sadece F12 Q C diye üç tuşa basmak yetiyor şu sıralar kullandığım ayarlarda.

Bu program ne?

Emacs'in org-mode 'u. Bu sitenin de yazıldığı sistem. Emacs benim için artık bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Türkiye'de pek kullanan yok, daha doğrusu kendimden başka kimseyi görmedim, çok fazla olduğunu da sanmıyorum. Org mode doküman hazırlamaktan, takvim takibine bir çok konuda işime yarıyor. Emacs zaten konfigüre edilebilirliği ile meşhurdur. Org mode da onun paketi olarak aynı.

Önerirsin yani.

Kime olduğuna bağlı. Bilgisayarı ne için kullandığına bağlı. İş yüküne bağlı. Herkese her şeyi önermem. İnsanın bu araçlara önemli bir zaman yatırımı yapması gerekiyor bu yatırımın anlamlı olacağını düşündüğüm insanlara önerebilirim. Ancak bu araçların az sayıda insana faydalı olacağını da biliyorum. Bu araçlardan faydalanacak insanların buna yatıracakları zamanları yok, diğerlerinin de o kadar çok zamanları var ki bundan faydalanmaları pek mümkün değil.

Zaman yatırmadan olmuyor mu?

Aslında olur. Yavaş yavaş öğrenirsin, ben de öyle öğrendim. Bilgisayarla işlerimin %80'ini Emacs üstünden yapmaya başlamadan önce, onunla yazmayı öğrendim. Emacs aynı zamanda bir Lisp programlama dili yorumlayıcısıdır. Bunu öğrendim. Zaten yavaş yavaş öğreniyorsun. Ancak diyelim Word'deki kadar hızlı bir giriş yapmak, doküman üretmek zor. Farklı dünyaların programı bu ikisi. Benim Windows'tan sıtkımın sıyrılması bile Emacs'i yeterince iyi kullanamıyor olmakla alakalıydı. Emacs'i Windows üstünde çalıştırmak mümkün ama arkaplanda çalışan programlar farklı olunca, çalışma süreçler de değişiyor. Diyelim offlineimap yoksa, bilmiyorum belki Windows'ta vardır ama yoksa, epostaları almak için başka bir yol kullanmak lazım. Windows ben bıraktığımda şu çıkan siyah ekran var ya, işte o terminalden kullanımı pek tavsiye etmiyordu. PowerShell öncesinden bahsediyorum. Onun için kendine ufak programlar yazıp, bunları kullanmak zordu. Emacs de ben buraya yabancıyım diyordu.

Kaç senedir Linux veya BSD kullanıyorsun?

Uzun zaman oldu. On yıl olmuştur.

En büyük avantajı ne?

Cihazdan bağımsız hale getirdi beni. Kullandığım bilgisayarları sayayım, leonardo 2005 model IBM ThinkPad, thomas 2004 model bir Asus, xantippe 2013 model bir Samsung, kindi 2007 model bir Toshiba, zeno 2012 model bir masaüstü ve en son gelen epictetus bir Lenovo Thinkpad. Sanal server hippias da sayılabilir. Bunlar el'an kullandıklarım. Bir de merhum thales ve socrates veya önceki server'lar gorgias, protagoras gibi eskilerle, annemin empedocles Samsung'u gibileri de var. Bunların herhangi birinin başına oturup aynı tuşlarla, aynı programlarla, aynı ayarlarla çalışabiliyorum ve yeni gelen bir makineyi bunlardan birine benzetmem üç saat kadar alıyor.

Windows kurmaktan kısa. Ama sorun çıkarsa, Linux'ta bazı şeyler çalışmıyor. Senin bu yeni bilgisayarda her şey çalıştı mı hemen mesela?

Bazı sorunlar çıkıyor, doğru. leonardo'da Windows tuşu adıyla maruf Super tuşu yok. Benim için de önemli bu, çünkü tüm temel ayarları bu tuşa bağladım. Ben de xmodmap diye bir programı öğrenip, başka bir tuşu Windows tuşu haline getirdim. Bu son gelen ThinkPad'de de ekran parlaklığı Gnome'da çalışıyor ama benim Xmonad pencere yöneticisinde çalışmıyordu. Onu da benzer şekilde halletmem gerekti. Bunun gibi arızalar çıkıyor. Neticede firmaların desteği veya gönüllü birinin çıkıp ilgili sürücüleri üretmesiyle ve değişen standartları takip etmesiyle alakalı durumlar. Windows veya Mac kadar cicili bicili olmuyor her şey. Ancak cicili bicili olması da benim işler için uzun vadede pek anlamlı değil. Belli alanlarda yeterince program olmayabilir ancak üretkenlik açısından diğerlerine nazaran daha iyi. Windows'a mecbur olduğumuz yerler hala var ama bunlar da azalıyor. İnşallah grafik ve tasarımla uğraşanlar sırf o işi yapan tabletler edinebildiğinde hepsi daha iyi olacak.

Bugünkü yazı da pek bir teknik oldu.

[Yeni Yazılar]