Zamanında büyük bir Fizik Konferansı'nda katılımcılara kalacak yer bulamayınca, Las Vegas'taki kumar otellerinden birini ayarlamışlar. Fizikçiler İstatistik bilen insanlar oldukları için, otelde kumar oynanamışlar ve kumarhanenin tarihi boyunca yaşadığı en kötü haftası buymuş.

Oyunun dışında kalmak her zaman değilse de, çoğu zaman daha iyi bir tercih. Siyasette de iyi mesela, benim gibi ufak oyuncuların bundan kazanacağı bir şey yok, Türkiye'de yapılacak siyasetin sınırları ezelden beri belliydi, Erdoğan 2012'ye kadar bunu biraz zorladı ama yapamadı. O yapamadıysa, diyelim milliyetçilik, devletçilik, mülkiyet ve sair konularda oyuna girip bir şeyler yapmaya çalışmak ne kadar mümkün?

Politik insanlar gelişmeleri takip eder, konuşur, eleştirir, başkalarını ikna etmeye çalışır ama bu oyun hemen her zaman kaybettirir. Mesela FETÖ konusunda da gördük, teorik olarak Allah rızası için toplanmış iradesi zayıf insanları, siyaset oyuncusu haline getirdiler. Onlar da kaybetti, bazıları işi, bazıları hayatıyla ödedi.

O halde siyaset ne zaman kazandırır ve kumar ne zaman kazandırır? benzer sorular. Nadiren. Ve kazanmanın (daha doğrusu kaybetmemenin) en garanti yolu oyundan uzak durmak.

Kumarın en kötü haftası ile siyasetin en kötü haftası da belki benzerdir: İnsanlar oyuna iştirak etmediklerinde, siyasetçi (ve kumarhane) de kendini kurtarıcı olarak gösteremez.

[Yeni Yazılar]