dünya yüzdür
yüzüm düzdür
sözüm dümdüzdür


Dünyanın dümdüz olduğunu söyleyen birini gördüğünde ne düşünürsün? Diyorlar ki, hiç uzaya çıkmadığına göre, nasıl olur da NASA'ya inanırsın, ya hepsi bir komploysa?

Peki, sana neden inanayım?

İnsanın işe yarar bilgisinin hemen tamamı başkalarından edindiği bilgiler. Bunların sağlamasını yapması da, eğer doğrudan bilgi üretebilecek bir pozisyonda değilse, imkansız. Benim şu yazıyı yazdığım bilgisayarın varlığından habersiz bir insana, çeşitli düğmelere basıp bir camda yazılar çıkardığımı anlatsam herhalde inanmaz. Komplo der... Ama 100 kişi anlatsa bunu, yine aynı kesinlikte itiraz edebilir mi?

Bilimle, bilgiyle ve düşünceyle arası nahoş, istatistik bilgisi gazetede gördüğü pasta grafiklerinden ibaret biri için dünya düzdür ve dünya yuvarlaktır eşit manaya gelebilir. Ancak bunlardan biri diğerinden daha gerçek, daha çok insan tarafından üretilmiş bilgiye dayanıyor ve daha tutarlı. Evet, NASA'nın Internet'te her gün paylaştığı binlerce fotoğrafın bizi uyutmak için ürettikleri komplo malzemesi olduğuna inanabilirim ama neticede dünya düzdür diyenler de, gösterdikleri üç beş bulanık fotoğrafı Internet üzerinden paylaşıyor. Bir yanda bindiğimde beni birkaç saatte istediğim şehre indiren uçakların kullandığı haritalar var, diğer tarafta Birleşmiş Milletler'in logosu aslında düz dünya hipotezini destekliyor diyenler. Hangisine inanmalıyım?

Bunlar aya gidiş bir fantazidir, Amerikalılar asla oraya gitmedi diyenlerle başladı. Hepsi Hollywood yapımı filmler onların diyenlerle. Böyle bir komployu neden yapsınlar? sorusunun o zaman için cevabı olabilir, Sovyetleri geçmek için diyebilirsiniz ama nasıl bu kadar zamandır sürdürebildiler sorusunun bildiğim bir cevabı yok. Her gün kullandığım GPS sistemlerinin dayandığı uydulara benzer bir teknolojiyle gidip gelmiş olmaları, böyle bir komployu 50 senedir sürdürmüş olmalarından daha makul. Neticede Sovyetler nükleer silah teknolojilerini çaldığı gibi, bu komploda yer alan birini çalıp konuşturabilirdi... Değil mi?

İnsanların dünyayla ve birbirleriyle sorunları var. Bu sorunlarla yüzleşmek yerine bizi yönetenlerin bizimle aynı kurallara tabi olmadığını, başka dünyadan geldiklerini, aslında Fizik denen, Coğrafya denen konularla bizi uyuttuklarını düşünmek daha kolay. Yine de bu masallar kendimizle ve dünyayla olan sorunlarımızı çözmek için bir yol değil. Yeryüzünde iktidara sahip olanların da bizimkiyle aynı dünyada yaşadıklarını kabul etmek, o dünyayı iyi yönde değiştirmek için de ilk adım. Birini uyutmak gerekseydi, Fizikle değil, dünya düzdür ve Kraliçe uzaydan gelmiş bir sürüngen gibi çıkış yolu sunmayan masallarla uyuturdum.

[Yeni Yazılar]