Kawasaki'nin eposta tavsiyeleri

Adam demiş ki, yazdığınız postaları 5 cümleyle sınırlayın ve bunlar şu soruların cevabı olsun.

#. Kimsin? #. Ne istiyorsun? #. Neden benden istiyorsun? #. Bunu neden yapmalıyım? #. Bir sonraki adım nedir?

Övgüden gayrı bütün ayrıntıları azaltın demiş aynı zamanda.


Devrimiz silah sanaayinin ikinci mertlik bozumu zamanı. Birincisinde, o zamana kadar karşı karşıya savaşmak zorunda olan askerlerin delikli demir sayesinde birbirlerini uzaktan öldürmeleri mümkün hale gelmişti. Ancak en azından birbirlerini görebilecek mesafedeydiler. Şimdiki mertlik bozumunda, robotlar ve uzaktan kumandalı uçaklarla insanlar öldürülüyor. Drone icad oldu, mertlik tükendi gitti.


İnançla (belief) iman (faith) arasında şöyle bir fark olduğunu okudum ve ilginç geldi.

İnsan inancını değiştirdiğinde, sadece düşüncesini değiştirmiş olur
ancak hayatı eski akışında devam eder. İmanını değiştiren insanınsa
hayatı tepetaklak olur.

Buradan, belli bir konudaki düşüncenizin ne kadar iman, ne kadar inanç olduğunu anlamak mümkün. Falanca konudaki düşünceni değiştirsen, hayatında gerçekten ne değişir? Çoğunun inandığını söylediği, dışarıya karşı hayatımın merkezi dediği konulardaki düşünceleri değişse, hayatında pek bir şey değişmez.

Muhammed bin Abdullah'ın (ﷺ) son peygamber olduğuna inancını kaybetse, hayatında çok bir şey değişmeyecek müslüman çok.

İnsanın günlük hayatında bir değişiklik yapmayan ve kendine anlattığı hikayelerinden mürekkep düşüncelerine inanç, günlük hayatını belirlediği düşüncelerine iman demeye çalışıyorum. İnsanlar iman ettiklerini söylediklerine iman etmiyor, çoğuna sadece inanıyorlar. (Kimisi inanmıyor bile, onlar mevzu dışı.)

Hayatını değiştirmeye gücü yetmeyen düşüncelere değer verme.


Allah varmış gibi yaşayıp da, olmadığını düşünen var mı? Yokmuş gibi yaşayıp, olduğunu düşünen?


Gözlerimin yanmasına aldırmadan yazdığım bu yazıların bir faydası olacak mı merak içindeyim. Bana faydası ne olabilir? Elif Şafak'ın, geçen sene (yeni parayla) 1.750.000 TL telif ücreti alması gibi bir fayda ummuyorum, haşa, yazının bana faydasının da farkındayım. Velakin benden başka kime ne faydası var, bunu hala çözemediğim için pek reklamını yapmak istemiyorum. Bir gençlik merakı olarak blogculuk yapıyordum, bir de baktım yazılar birikmiş. Arada Suat bey <http://twitter.com/feeyn>__ gibi okuduğunu söyleyenler oluyor, ben de yazmaya devam ediyorum. Marifetin faydası var mı bilmem ama iltifat için teşekkür.

[Yevmiyeler]