Rüzgara göre eğilen ufak saz, fırtına geçtikten sonra yeniden dikildi.

--Ezop

Hepimizin hali bu. Hayat üzerimize sıkıntıyla geldiğinde eğilip, fırtına geçince kendimiz oluyoruz.


Bir miktar devlet ve bir miktar şans hayatta lazımdır ancak bir
aptal sadece bu ikisine güvenerek yaşar

demiş O'Rourke. Bizim devlet zaten pek güven telkin eden bir merci değil ancak şansına güvenip yaşamak konusunda haklı.


Düşünen insanın en büyük zorluğu, bir problemi çözülebilir biçimde
ifade etmektir

demiş eski dostum Bertrand Russell.

Bilgisayarda el yazısı tanıma konusunda çalışıyorum. Latin tabanlı alfabeler için geliştirilmiş çözümlerin, hususiyetle çalıştığım Osmanlı Türkçesi ve Arap alfabesine dayanan yazı sistemleri için neden çalışmadığını özetliyor bu.

Bir şeyleri çözülebilir şekilde ifade etmek için, nasıl çözüleceğini de hissedebilmek lazım. Bu hissi oluşturmak için de, belki aylar boyunca çözümsüzlükle yaşamak.


Olgunluk hiçbir devası olmayan acı bir hayal kırıklığıdır, ancak
mizah, her şeye deva olduğu kadar buna da deva olabilir

-- Kurt Vonnegut

Çocuklar büyümek için can atar ama büyüdüğünden çok memnun olan var mı? Çocukluğum zor geçtiği halde, ben bile pek memnun olmadım. Ama dur, ikinci defa düşününce, aslında büyümek o kadar da kötü değil.

Vonnegut olgunluk diyor gerçi. Bu da, malum, büyümekten farklı bir şey. İnsan bile isteye olgunlaşır mı? diye cevabını bilmediğim bir soru sorabilirim. Herhalde insan olgunlaşmaya maruz kalıyor, elinde olmayan sebeplerden dolayı olgun sayılıyor.

Bunun devası yok mu? Var mı? Artık ben olgun olmak istemiyorum deyip, bunu terketmek mümkün mü?

Içenler bunun için içiyordur. İçmek isteyişlerinin sebebi bu olgunluğu bir kenara bırakıp kahkaha atabilmektir.

Dalgacı tarafımı sadece bir iki kişi bilir. Normalde olgun görünürüm. Geçenlerde bunun sebebini düşünürken, insanlarının genelinin yanında onları kırmaktan korktuğum için kendimi kilitlediğimi farkettim. Benim için masum bir espri, karşımdakinin sinir uçlarına dokunabilir. Sinir uçlarına dokunmaktan her durumda korkan biri değilim ancak kendimi veya başkalarını eğlendirmek için insanların kalp sızılarını veya komplekslerini kaşımanın edepli bir davranış düşünmüyorum.

/Olgunluk/ bunun gibi düşünceler getiriyor olmalı. Gayrikabilirücu.


Dikkat de, enerji gibi, tükenen bir kaynak.

Sözlük düzeltmeye iki saat ayırdıktan sonra, yanlışlarımın artacağından endişe edip bırakıyorum. Buradaki yazılarda çıkan imla hataları da genelde yorgunluk göstergesi.

İnsanın zamanını, enerjisini, dikkatini doğru tarafa yöneltmesi kendisi ve başkaları için yapabileceği tek şey. Bunları yönetmeyen insanlarınkini başkaları yönetiyor.

[Yevmiyeler]