Sanırım twitter haftada kaç takipçi kazanıp/kaybettiğimi yolluyor. Başka bir servis de olabilir.

Ortalama her yazıda bir takipçi kaybedip, beş yazıda bir takipçi kazanıyorum. Yaklaşık dörtyüz yazı sonra sıfır takipçiye ulaşacağım. Havuz problemi gibi.


Twitter'ı RSS kullanmayı bilmeyen/istemeyenler için tutmaktayım. (Gerçi 4cumle_ de orada çıkıyor ama onun da RSS'i var.) Bir ara buraya eposta yoluyla abonelik imkanı getirmiştim. Pek kullanan olmadı. Epostayla okumak isteyen olursa iletisim@eminresah.com 'a bir posta gönderirse deneyebiliriz.

Twitter'ı terkedeceğim ama yazıları oradan okuyorum diyenlere tabi bu.


Peter Watson'ın 20. yüzyılın entelektüel tarihini anlattığı The Modern Mind isimli kitabını okumaya başladım. Bunun yanında Lawrence Freedman'ın Strategy kitabı ve Diyanet Vakfı'nın İslam Ansiklopedisi'ni de okuyorum. Bunların yanında ufak tefek kitaplar da okuyorum. İslam Ansiklopedisi'nin bir cildi 25 saat civarında sürü(nü)yor, diğerleri de 1000 sayfadan büyük kitaplar. İslam Ansiklopedisi'nin 30 küsur cildinin hepsini okumam yaklaşık 850-900 saat kadar alır. Bu hezarruz ancak biter.

Ne öğrendin diyorsan, Harun Reşid'in kızkardeşi Abbase'nin kaç defa evlendiğini öğrendim mesela. Abbasi sanatında insan ve hayvan figürü kullanıldığını öğrendim. Abbadîlik isimli bir Mu'tezile mezhebi olduğunu, peygamberliğin kesbî olduğuna inandığını öğrendim. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunlarında pek çok Abbas Hilmi'nin bulunduğunu öğrendim. Peygamberimizin amcası Abbas b. Abdülmuttalib'in bir istihbaratçı gibi hareket ettiğini öğrendim ve Şiilerin takiyye fikrine delil olarak Hz. Yusuf ve Hz. Hasan'la beraber, Hz. Abbas'ın Mekke devrindeki tutumunu da delil gösterebileceğini düşündüm.

Abbasiler maddesi henüz bitmedi. Okudukça sizi de aydınlatırım.


Ansiklopedi okunmaz, araştırılır demişti bir Türkçe öğretmeni. Yirmi senedir ne demek istediğini anlamaya çalışıyorum. Araştırma bildiğim kadarıyla nesne olarak konu alan bir fiildir, yani, Taş Devrini araştırıyorum dersin, Ansiklopedi araştırıyorum diyorsan, alacak ansiklopedi fiyatlarına baktığın anlamına gelir.

Öğretmen namıyla maruf çok ilginç insanlar gördüm. Yakayı ucuz kurtarmışım.

Ona inat ansiklopedi okumaya başladım. Okuyorum işte, var mı diyeceğin?


Uzun kitapların, eğer güzel yazılmışlarsa, bittiğindeki hissini seviyorum. Bir başarı. Pek anlamlı bir başarı değil. Ne öğrendin? Pek bir şey öğrenmedim. Orada durup, gözlerimi kelimelerin üstünde gezdirdim ve bunu saatlerce, belki yirmi saat, belki otuz saat yaptım.

Ama sonunda bitti. Necip Mahfuz'un Kahire Üçlemesi'nden en çok bittiğindeki hissi hatırlıyorum. Ama güzel romandı. Adamları yolda görsem tanırım.

.. _4cumle: http://4cumle.org

[Yevmiyeler]