İkisi de Amerikan mahreçli olduğuna göre devrin ruhunda böyle günler ihdas etmek olduğunu söyleyebiliriz: Analar günü, Babalar günü. Sonradan Sevgililer günü eklenmiş. İşçi bayramı ondan önce. Kadın işçi bayramı ondan sonra.

Diyorlar ya, 364 gün erkeklerin bir gün kadınların olsa ne yazar. Hayır. 365 gün sistemin. Bunun bir gününü sana pazarlıyor, bir gününü bana. Eskidenmiş erkeklerin, kadınların dünyaya hükmettiği zamanlar. Artık insanın tek başına hiçbir şey olası yok.

Kafa rahatlığı sunduğu aşikar. Her gün anneni düşünmek yerine mayısın ikinci haftasını takvimine not etsen kafi. Sevgiline çiçek almayı hatırlamasan da olur ama Şubat'ın 14'ünü asla unutmamalısın. Zaten sana yeterince hatırlatıcı kuracağız. Hepimiz yeni yılın gelişini heyecanla bekleriz. Kutlamalarda tabii ki sen de olmalısın.

Kutulanmış, bir örnek ürünlere hayatlar da dahil zevkler de. Tabii ki bu adetlere karşı koyman mümkün. Her defasında açıklama yaparsan kimse kırılmaz. Her defasında bunların nasıl da sistemin oyunu olduğunu anlatırsan... Veya teslim olup, daha kolay yoldan, münafıkça bir ittiba ile ne yapılması gerekiyorsa yaparak. Sorun değil, eskiden başka adetler varmış, şimdi yeni adetler var.


İnsanlar kurtulmak istedikleri sorumluluklara senede bir veya birkaç gün veriyorlar. Roma'da da böyleydi bu, bizim Cumhuriyet'te de. Bizi kendisinden öncesini öğrenme zahmetinden kurtardığı için şükran duyduğumuz Kemal Paşa'nın senede üç beş gün hatırlanmasının da sebebi bu. İnsan zihni yok edemediğini, tekrar ederek anlamsızlaştırıyor. Ellibin defa seni seviyorum dersen zihninde hiçbir anlamı kalmadığı gibi aynı tırt törenleri yüzlerce kez tekrar edince Kemal Paşa'dan eser kalmıyor. O bizim için sadece bir sıkılma nesnesi.

Anneler günü ve sair günlerin de anlamı bu sanırım biraz. Kapitalizm koparmak istediği bağları bize aynı boş tören kurgusu içinde tekrar ettiriyor. En kötü ihtimal o törene bağlı kalır, diğer günler anneni düşünmezsin, iyi ihtimal, alttaki etrafındaki herkesin annesi var, bak onlar bundan hiç bahsediyor mu? mesajını kavrar ve kariyerin için annenden de vazgeçersin.