Komplolar vs. $$$$$$$$$$$$$

Bizde iyi romancı çıkayışının sebebi, romancılarımızın gazeteci olması herhalde. Şairler de gazeteci oluyor. Çok kötü bir değişim. İnsanların gazeteci olmaya çalışması ve bundan ekmek yemek zorunda kalmaları. (Çünkü en ünlüsünden değilseniz ne şiir, ne de roman ev geçindirmeye yetmiyor.) Gazeteci fazla göz önünde, insanların günlük kararlarına müdahil. Bunun için iktidarla her zaman bir ilişkisi olmak zorunda, yanında veya karşısında. Bu umurumda değil diyemiyor. Şairler diyebilir, gazeteciler diyemiyor.

Lakin romancılardan iyi gazeteci de çıkmıyor ve bu da önemli bir dert. Uydurmak anlamaktan kolay olduğu için komplo teorilerine veya boş lafa sardırıyorlar. Memlekette asıl vazifesi komplo teorisi yayınlamak olan gazeteler var. Bunlar insanlara işlerin iç yüzünü anlatır gibi görünürken, alttan alta yılgınlık propagandası yaptıklarının farkında değilller. (Belki de farkındalar.)

Hayatı ufak aktörlerin kendi menfaatleri için çabalaması cinsinden okursanız, komplolar pek fazla sırıtıyor. Hiçkimsenin, hiçbir devletin gizli kapaklı işleri olmayacağını iddia etmiyorum ancak yerle gök arasındaki her olayı bu gizli işlerin sonucuymuş gibi görmek ve kendi iradelerinin, kendi bildiklerinin, yaşadıkları dünyanın bu efendilerin dünyasından kopuk olduğunu düşünmek çağımızın yabancılaşması. Komplocular güya şuurlandırıyor ancak bu şuur bize güçlülerin dünyasında yerimiz olmadığını olmadığından başka bir haber vermiyor.

Fetullah Gülen için mason haberleri çıktığında aslında korkması gerekenin masonlar olduğunu düşünmüştüm. Gülen mason olabilir ama mason dediğiniz insanlar da, neticede kendi menfaatleri uğruna bir takım tuhaf ritüelleri yürütmeye çalışan insanlar. Dünyayı ellerinde tuttukları doğru mu? Bu proagandanın bizzat kendisinin masonlara yaradığını farkedinceye kadar doğru.

Çocukluğumda Yahudilik ve Masonluk diye Adnan Oktar'ın bir kitabını okumuştum. Sanırsın ki dünya bunların dünyası biz de kendimizi seyirci koltuğunda bulmuşuz. Doğru, köşe baişlarını tutmuş olabilirler, ancak köşeler ve sahipleri ezeli değildir. İnsandır neticede mason da olsa, aynı insanlığın aynı arazlarından muztariptir. Ufak menfaatleri için tensip ettiği masonluğu ve yine ufak menfaatleri için terkeder. Önemli olan (maalesef) bu ufak menfaatler konusunda onlara ne önerebildiğin.

The Cemaat de aynı. İnsanların şeytanlaştırmasına gerek yoktu. Bu insanların hangi saikllerle orada bulunduklarına kafa yorarsın, nedir genelin orada bulunmasına yarayan? Bunu anladığında, değiştiremesen bile ne zaman çözülecekleri konusunda bir fikrin olur. Velakin kafa yormak, tabii ki, uydurmaktan zordur.

İktidar vs. $$$$$$$$$$$

İnsanların ekseriyeti iktidar kavgalarını iktidar kavgası diye sunmak yerine, kendi haklılığını neticede içi boş da olsa bir yere dayandırmaya çalışır. Ben bunu istiyorum deme imkanı yoksa veya kültür buna izin vermiyorsa, buna en çok ben layığım oluyor. En layık olduğu değerlerin edebiyatına başlıyor. Ben senden daha çok biliyorum, ben senden daha çok oy aldım, ben senden daha dindarım, ben senden daha soyluyum vs. Bu edebiyatın temelinde iktidar kavgası var. İnsanların değer üretmesi de bu iktidar kavgasına bağlı. Nerede bir değer kavgası görsem, o sebepten, hangi, iktidar kavgasından kaynaklandığını soruyorum. hangi iktidar kavgası bizi böyle yapıyor?

Memrise $$$$$$$

Beynim yanıyor. Memrise kullanmaya başlayalı sanırım biraz fazla mesai yaptırıyorum ona ve beynimin şiştiğini hissediyorum. Çok yürüyüp koştuğumda bacaklarımda benzer bir his oluyordu. Uyuyamıyordum. Beynim yanarken de aynı, uyuyamıyorum. Ramazan da etkiliyor ama son 14 gündür eksik uyku eksiğim 18 saati bulmuş. Bir gün kesintisiz uyusam, ancak dolduracağım. Sonra soruyorum, neden hasta oldum acaba. Gecen belli değil, gündüzün belli değil, vücut da sana ufak bir hastalık uydurup dinlenmeni sağlıyor işte.

Sonradan $$$$$$$$

Bu yayınlandığında 36 günlüktü. Gündem ne halde bilmiyorum ama onunla bir ilgisi yok.

[Yevmiyeler]