Amerika ve Rusya hakkında okudukça, ABD'nin soğuk savaş zamanındaki stratejisini yeniden uygulamaya başladığını düşünüyorum. Rusya'yı bütçesinin önemli bir bölümünü silahlanmaya ve orduya ayırmaya teşvik ederek iflah olmasına mani oluyor. Suriye için Amerika'nın ikircikli, anlaşılmaz bir politika takip ettiğini düşünüyoruz, ancak mevzuun Suriye'nin kendisinden çok, savaşan devletlerin, daha doğrusu Rusya'nın çökertilmesi olduğunu düşünmeye başladım.

Amerika SSCB'yi sıcak savaşla dize getirmedi, daha çok silahlanmaya teşvik ederek ve bu silahlanmanın devletin diğer vazifelerini aksatmasına sebep olmasına vesile olarak dize getirdi. İnsanlarını memnun edemeyen bir devletin savaş kazanmaya devam ediyor olmasnın bir faydası yok.

Geçenlerde dinlediğim (ve Twitter'da paylaştığım) bir podcastte Osmanlı'nın 19. yüzyıldaki vergi politikalarından bahsediyordu. Son safhalara gelindiğinde, neredeyse, bütçenin %80 civarında askeriyeye ayrıldığını anlatıyordu. Bu Osmanlı'nın neden hayata edemediğini açıklayan en önemli bilgilerden biri. İnsanların sadece verici olduğu bir devlet yaşayamaz. Basit insanların devletten bir menfaati yoksa, devletin yaşaması veya ölmesinin önemi kalmaz.

Nükleer silahı olan bir devleti silah zoruyla hizaya getiremeyeceğini bildiği için, onu yutabileceğinden büyük lokma yemeye teşvik etmek en iyisi. Bu arada kaybedilen canlar umurlarında değil.

[Yevmiyeler]