Anlattığımı direkt anlatmayı tercih ediyorum. İstiare sanatı benim gibi odunlara uygun değil. Telmihleri inşa edecek sabrım yok. Ne diyorsam onu diyorum ve bunu göze sokmak tek yeteneğim.

Dün Zaman gazetesine kayyım atadılar. Çok endişe verici bir gelişme. Amerikan elçisinin ağzına bakanların sözü bu.

Amerika, Suriye'ye asker göndermekten korktuğunu, bir zamanlar terörist saydığı Taliban'la Afganistan'da uzlaşma aradığını gösterdikten sonra, artık buralarda sözünün geçebileceğine nasıl ihtimal veriyor, anlamıyorum. IŞİD'le de çok uzak olmayan bir vadede masaya oturursunuz demek ki.

Bu taraftaki müttefiklerinin kendisine pek güven duymadığını ve güven duyulmayan ittifakın, keenlemyekün olduğundan habersiz mi? Ufuksuz siyasetçilerin sadece bir sonraki seçimi düşünen siyasetlerinin ve onların elinde mevki peşinde koşan kifayetsiz bürokratların bir imparatorluğu nasıl yalpalattığını görüyoruz. Ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bilmediklerini de hayli belli ediyorlar. Ergen bir millet olduklarından Avrasya'nın şartlarından habersizler, insanların burada binlerce yıllık husumetleri olduğunu ve eski düşmanın iki günde dost olmayacağını göremiyorlar.

Misal, İran'la yakınlaşmaları ve bu sorunu ortadan kaldırmaya niyetlenmeleri güzel, ancak İranlıların onlara dost olmayacağını ve İran'la yakınlaşacağım derken, diyelim İsrail'le bozuşmanın onlara net zarar yazılacağını anlamıyorlar. Ben bu ikisini de sevmeyen bir Türk olarak bunu anlıyorum ama Birleşik Devletler'in herkesi menfaat penceresinden gören politikacıları anlamıyor. Ergen devlet davranışları.

Bir de şu basın özgürlüğü, demokrasi ve falan ve filan edebiyatı var. Bunlar konusunda Türkiye'nin pek iyi durumda olmadığını kabul edelim, ancak bize ders vereceklerin de bizden iyi olduğundan emin değiliz. Assange denen bir adam senelerdir elçilik hapsinde. Snowden çareyi Rusya'ya sığınmakta buldu ve bunlar kadar gözönünde olmayan insanların akıbeti yargılanmak bile olmuyor. Türkiye'nin yanlış yaptığı bir şey varsa, Can Dündar gibi adamlara doğrudan, yaptıkları işle ilgili konularda takibat yapmak. Bu yuvarlak gözlüklerine ve buğulu sesine vurgun olduğumuz adamın konuyla ilgili olmayan şekilde derdest edilmesi mümkündü. Hayatını inceleyince eminim pek çok ek yerini bulurlar. Ona bir demokrasi mücadelesi imkanı vermeden etkisizleştirmeyi öğrenmeleri gerek.

Ha, ben bu işlerin şimdiki gibi olmasından rahatsız değilim. Türk'ün düz olmak gibi bir özelliği vardır, odun gibi konuşur. Yapacağı işi de bahaneye, sinsiliğe vurmadan yapar. Kazancı da, kaybı da bundandır. Bizim taşralı, köylü siyasi aktörlerimizin Türk'ün bu özelliğini taşıyor olmaları bende (artık) bir endişeye sebep olmuyor. İnceldiği yere doğru gidiyoruz, bakalım nerede kopacak?

Siyasi konularda dönüm noktam Mısır darbesi oldu. Dünkü müsadere ve bugünkü gösterilerde aklıma darbeden sonra İhvan'a şiddet yakışmıyor diye utanmaz bir yazı yazan adam aklıma geldi. Aralarında erkek kalmamış gibi, sırf tribünlere başörtülülere zulüm fotoğrafı göstermek için öne sürdükleri kızları görünce Hizmet'e şiddet yakışmıyor dedim. Dedim evet. Allah onlara diğer Müslümanlara yapmayı istediklerinden fazlasını yaşatmasın, ama azını da yaşatmasın.

[Yevmiyeler]