Falancanın Türkiye'de 5350 dolara sattığı ekran kartının amazon.com'daki fiyatı 3000 dolar. 1000 dolara Amerika'ya gidip gelsen, gelirken de bunlardan 4 tane getirsen mesela. Böyle saçma fiyat mı olur?

Türkiye'deki bazı fiyatlar böyle. Gidip Amerika'dan alıp gelmek daha ucuza geliyor. Eğer uçak biletini bir üç ay önceden alabiliyorsan, çok daha ucuza. En ucuzu tabii, oradan bir arkadaş bulup, ona ısmarlamak ama hem o kadar yakın yok, hem de kendine yapılmasını istemediğini başkasına da yapma. Amerika'dan gelen arkadaşın hamallık gibi bir ek iş aradığını sanmıyorum.


Eflatun'un bir sözü geldi önüme bugün. İyi insanların kanunlara ihtiyacı yoktur ve kötü insanlar da zaten kanunların etrafından dolanır demiş hazret.

Okuyunca bir gıdıklandım. Bizim politikacılar gibi konuşmuşsun. Kanunların bir anlaşma olduğundan, normali anlattığından ve bu normalin herkes tarafından her konuda bilinmediğinden, bilinemeyeceğinden haberdar değilmişsin. Whitehead Batı felsefesinin, Eflatun'a düşülen dipnotlardan ibaret olduğunu söylerken acaba istihza mı ediyordu?

İyi insanların gerçekten kanunlara ihtiyacı yok mudur? Bilirler mi her durumda nasıl davranacaklarını. Benim bildiğim iyi insanların çoğu aynı zamanda mütereddit insanlardı. Hangi durumlarda hangi iyiliğin hasıl olacağını bilmezler. Ben de bilmem mesela, iyi olduğumdamn değil, kafam karışık olduğundan. Çünkü iyilik dediğinin bile, toplumun iyiliği mi, şahsi iyiliğim mi gibi en az iki çeşidi var. Bre amca, ne yapmaktasın?

Kötülük hakeza. İnsanları hiç kötülük yaparken görmedim ben. Herkes iyilik derdindeydi. Kötülük yapayım diye kötülük yapmak sadece çizgi filmlerde olan bir şey. O zamanlar çizgi film mi seyrediyordunuz, hayat sadece karikatür müydü amca?

Eflatun amcaya bu gibi sözleri dolayısıyla bazen şaşırıyorum. Çok saftirik geliyor söyledikleri. Zamanında geçerli olabiir, ancak zekamız gelişmediyse de, didişe didişe düşüncemiz gelişti. Eflatun'u hala tek büyük rehber sayanlar da aynı sebepte hala komikler.


Soğuk savaş kelimesi ilk defa Fransızlar tarafından, Hitler'in sinir savaşı için kullanılmış. La guerre froide.

[Yevmiyeler]