General Allenby'nin Sultan Selahaddin'in sandukasını teklemeyip, işte yine geldik dediği anlatılır.

Geldiler de, neden geri gittiler?

Buradaki cevap, aslında gitmediler şeklinde oluyor. Hala tüm dünyayı onlar yönetiyor.

Batılı bir ülkenin davranışlarını anlamaya çalıştığımda, onlarla bizim aramızdaki uzaklığı, bizimle başkası arasında arıyorum. Diyelim Afrika'daki bir ülke, diyelim, Uganda. Bunun içişleri bizi ne kadar ilgilendirir? Türkiye Uganda politikasını, oranın falanca kabilesi veya filanca siyasetçisi üzerine mi kurar, yoksa daha genel bir politika mı izler?

Biz fazla emperyal düşünen, aklı geçmişte takılı kalmış bir milletiz. Sahnede olduğumuzu, tüm gözlerin üzerimizde olduğunu hayal ediyoruz. Dünyayı biz kurtaracağız.

Neden İngilizler kutsal mekanlarını fethetmiş oldukları halde, bırakıp gittiler? Yerlerine Yahudileri bıraktılar diyecekler. Bizim o zamanlar Yahudilerle aramızda bugünkü kadar büyük meseleler yoktu, ancak Hristiyan dünyası onları ezelden beri sevmez. Bir de bu.

Konu bana nedense, sevmedikleri iki milleti, Yahudileri ve müslümanları, her ikisi için de kıymetli bir yer için ilanihaye kavgaya sürmüşler gibi gelir. Bir Kudüs'le iki kuş. Batı hem Yahudi derdinden kurtuldu, hem Müslümanların uzun süre tekrar Batıya yönelmesine mani oldu. Bizim şu an en büyük düşmanımız İsrail.

Komplo teorilerine itibar etmem ama başından beri genel politikanın böyle belirlenmiş olduğunu tahmin ediyorum. İngiliz çekildi, çünkü derdi fethetmek değil, rahat etmekti.

[Yevmiyeler]