Nobel Cinayet Ödülü

Obama seçileli dünya üzerinde, ekseriyeti müslüman 2500 kişiyi drone'larla öldürtmüş. Bunların %90'ının terörist hedefin etrafında bulunan aile fertleri olduğunu söylüyorlar.

Bu adam en beceriksiz Amerikan başkanlarından biri olarak tarihe geçecek görünüyor. Dünyanın öte yanından gelip savaş başlatmaktan daha kötüsünün, başladığın savaşı bitirmeden çekip gitmek olduğunu gösterdi bize.

Dünya tek kutuplu olabilir mi bilmiyorum ama böyle yöneticiler elinde o kutbun da parçalanacağı aşikar.

Kürtlerin Ulus Hakkı

Kürtlerin özgürlüklerinden bahsedenlerin teammüden ıskaladığı bir mesele var. Sadece kişisel haklarını vererek, onları hak aramaktan vazgeçirmek mümkün mü, bunu kendilerine sordunuz mu? Nüfusları yeterince yoğun olan toplulukların ulus hakkı araması da doğaldır ve kişisel haklar verildiğinde, bunu da isteyecekler.

Devletin şu anki pozisyonu, 20 sene önce Kürt mürt yoktur diyenleri andırıyor. Veya camiler açık, isteyen ibadetini etmekte serbest diyenleri. Kürtlerin tek derdi Türk devletinde Kürt olmak ise, evet, devlet onlara haklar verdikçe mücadeleleri kaybolacaktır. Ancak gördüğüm kadarıyla durum bu değil ve problem her gün kişisel hak konusundan uzaklaşmakta.

Bunun kötü bir haber olduğunu ve kötü haberi verenlerin sevilmediğini biliyorum ama Kürtlerin uluslaşması demek, bildiğimiz anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin artık miadının dolması demek. Devlet içinde daha esnek, federal yapıları tercih edenler, düşünenler olabilir. Ancak bugünkü diskur bizim sosyolojik olarak bu konuda değişiklik yapmamıza mani, yani devlet bir Türk Devleti olmaktan çıkıp, Anadolu Devletine dönüşmez. Bunun önünde ekseriyetin düşüncesi gibi bir engel var.

Halihazırda hala zenginleşmedikleri, ulus olmaktan daha büyük dertleri olduğu için başlarını kaldıramıyorlar ancak bundan bir nesil sonra bu işlerin rengi çok daha farklı olabilir. Elimde imkan olsa ya başa Padişah'ı geçirecek ve devletin özündeki milliyetçiliği tamamen izale edecek bir çözüm arardım veyahut bölünmenin kolaylaşması için en azından bir diskur değişimine giderdim. Kişisel hakların, diyelim Kürtçe yayın yapma hakkının uluslaşma sürecini hızlandıracağını ve bunun sonuçlarına da şimdiden hazır olmak gerektiği kanaatindeyim.

Bizim Kürtlerle ortak bir kuruluş miti, ortak bir devlet değerimizin olması lazım, bugünkü Türk aşağı, Türk yukarı durumunda bu hemen hemen imkansız görünüyor. Bizim için doğal olanın, karşımızdakini uzaklaştıran temel unsur olabileceğini düşünmeye başlamakta fayda var.