İfade özgürlüğü nedir?

İfade özgürlüğü herkesin istediğini konuşması ve herkesin bunu dinlemesi değildir. İfade özgürlüğü sadece devletin adli takibat yapmaması anlamına gelir, her sözün makbul, her ifadenin mübarek olduğunu iddia etmez. İnsanlar saçmalama konusunda çok yeteneklidir ve ifadeleri dinlenmeyi, yayılmayı haketmiyorsa, sessizlikle karşılanması normaldir.

Veyahut ettiğiniz sözün karşılığında, özel bir takım kuruluşlar sizinle olan bağlarını koparabilir, o zamana kadar yaptıkları (iş vs.) anlaşmaları iptal edebilir. Bunlar ifade özgürlüğüne halel getirmez. Kimse kimsenin iş akdine her tür ifadesinden sorumluyuzu eklemez.

Bu da demokrasilerde neden ana akım denen medyanın tek sesli olduğunu ve insanları yönlendirmekte önemli görevler ifa ettiğini anlatır. Herkes konuşabilir ve bundan dolayı kimse suçlanmaz, adli takibe uğramaz ancak özel menfaatleri tehdit eden veya medya kurumlarının ve sermaye sahiplerinin politikalarına ters sesler duyulma fırsatı bulamaz. Internet bu imkanı bir ölçüde sunsa da, herhangi bir Internet sayfasındaki ifade medya tarafından desteklenmediği sürece değersizdir.

Bu bir sorun mu? Nereden baktığınıza bağlı. Benim gibi sermayenin akışına, kapitalizmde olmayan şartlar koyup, maddi gücün tenşirine inanıyorsanız, hayır. Çünkü sermaye dağıtımını düzenlediğinizde, medya da daha çok sesli hale gelecek ve ifade akışı normalleşecektir. Anlamlı fikrin, kendisine bir mecra bulacağı bir ortam meydana gelecektir. Ancak bugünün kapitalist dünyasında ifade özgürlüğünün asıl tehdidi devletten değil, kapitalden kaynaklanmaktadır.