FETÖ ve sağcılık

FETÖ için ideoloji biçerken, aslolanın memleketin kanındaki yavşaklık olduğunu görmezden geliyorlar. Yavşak sağcılık diyelim kısaca, insanların menfaat uğruna her tür kılığa girdiği, bugün dindar yarın dinsiz olabildiği bir yavşaklık. Fikir değiştirmek değil bu, çünkü başta da, sonda da fikir yok, sadece menfaat var. Güya hangi durumda hangi sözün söyleneceğini öğrendiği için, bunu söyleyecek kadar kurnaz ve zeki olunca, gücü ve başarıyı kendine hak görüyor.

O sebeple bu adamların, diyelim Türkiye'yi Hristiyanlaştırmak gibi bir misyonu olduğunu ve bütün bunların bunun için yaptığını söyleyenlere itibar edemiyorum. Türkiye'yi Hristiyanlaştırmak veya dindarlaştırmak veya her ne derseniz, bir ideal gerektirir. FETÖ'nün genelinde böyle bir ideal yok, cennete kısa yoldan, mümkün mertebe konforlu gitmeyi de dahil ettiğimiz, hem dünyayı, hem ahireti kollayan bir menfaat anlayışı var.

Müstakilen bir fikir, bir anlayış, bir duruş sahibi olmadıkları için, bugün namı bilinmeyen yazarlardan bile daha az fikir mirası kalacak. Ben mehdiyim diyecek kadar bile cesur olmadığı, gerçek bir reform yapacak kadar çalışmadığı ve tek becerisi toplumun bu yavşak karakterini kendi lehine kullanmayı, örgütlemeyi bilmek olduğu için, nesiller sonra gelecek tarihçiler, bu zerzevat hakkında söylediklerimizi anlamakta zorluk çekecek.

Devlete Yardım, Devlete Yardım

Eskiden ben oy vermeyi zul sayardım. Bütün politik fikirlerin neticede halkı idare etmek için, bir nevi tiyatrodaki roller gibi dağıtıldığını düşünürdüm. Erdoğan yüzünden, devletin biz olmazsak çökebileceğini öğrendik. Buna hala inanmıyorum ancak riskin büyük olduğunu, Gezi eylemlerinde gözü dönmüş gibi yalan üreten zevatı görünce ikna olmuştum.

15 Temmuz'dan sonra bu inancımın yavaş yavaş, devlet yeterince sağlama evrildiğini görüyorum. Tabiat itibariyle muhalifim. Sırrını bilmediğim kimseler dahil eleştirmeyeceğim taraf yok ve benim için başkasının elinde görüp özendiği cinsten bir haktı bu birkaç senedir. Bu eleştiri memlekette anlaşılan ekşi cinsi değil de, daha çok nasıl anlarız, nasıl çözüm buluruz cinsiydi ama o bile bana lüks geliyordu.

Şimdi biraz daha rahatım. Bir eşik aşıldı, biz de bundan sonrası için beklettiğimiz sözleri söylemeye başlayabiliriz. Yağdanlık takımı, dertleri olan menfaatler uğruna yazı yazıyormuş gibi yaparken, devletin ve dirliğin akıbeti için eksikleri gösterenlere de ihtiyaç var.

Takipçilik Müessesesi

Twitter'da eminresah ve harfzen hesaplarında fazla takipçim yok. Buna ihtiyaç duyduğum nadir zamanlar anket yapmak istediğim zamanlar. İstatistik olarak anlamlı anketleri yapmak zaten zor, bir milyon mertebesini geçmek lazım bunun için. Onun için gayet meşhur olmak gerekiyor.

Twitter'ı daha çok sohbet etmek için kullanıyorum. Zaten ilgilenebileceğimden fazla kişiyi takip ediyorum ve bu bende bir miktar stres bile yapıyor. Binlerce hesabı takip edenler var, onların kimi nasıl okuduğunu bilmiyorum. Herhalde liste yapıp, daha az bir kısmını takip ediyorlardır. Düşününce bundan da emin olamadım.

Zamanını çok önemli bir iş yapıyormuş, ülkeye ve politikaya yön veriyormuş havasında, twitter'da ahkam keserek geçiren fenolara biraz acıdığım doğrudur. Sahte bir popülerlik hissi bu, alternatifi çok olduğu için insanların ciddiye almadığı bir popülerlik.

Yılda 100 defa reddedilmek

Şuradaki bir yazıda insanın senede belli bir red sayısına ulaşmayı hedeflemesinden bahsediyor. Yazarlar için böyle bir tavsiyesi var, kitabına/yazısına yayıncı ararken, insanın kabul değil, belli bir red sayısını hedeflemesinin daha az stresli olacağını söylüyor. Haklı olabilir.

Bunun başka alanlara da denemek mümkün. Bekar olanın senede 10 defa reddedilmeyi hedeflemesi mesela nasıl olurdu? :]

Japon Uykusu

Bizde çocukların belli bir yaştan sonra annesiyle uyuması pek hoş karşılanmaz. Batı menşeili bir anlayış sanırım, çocukların yalnız kalmaya ve annebabayı yalnız bırakmaya alışması için. Bir BBC yazısı Japonya'da çocukların okul çağına kadar anneleriyle uyumaya teşvik edildiğinden bahsediyor. Asıl bahsettiği Japonların uykuya bakışı tabii, yatakta çok uyumayı tembellik gören bir milletin, uyku ihtiyacını ayakta uyuyarak nasıl giderdiğini anlatıyor. Toplum içinde uyumanın bizdeki kadar anormal görülmemesinin sebebi, ta çocukluktan itibaren bir arada uyumaya alışmalarıymış.

[Yevmiyeler] #FETÖ #sağcılık #yavşak #devlet #seçim #eleştiri #twitter #reddedilme #japonya #uyku