Bugün twitter'da siyasi komploculuk üzerine iki üç tweet yazıyordum. Diyordum ki: 2 (gezegen misali) büyük kütlenin birbirine uyguladığı kütleçekimi hesap etmek kolayken, 3 kütlenin birbirleriyle etkileşimi neredeyse kaotiktir ve kolay şekilde hesaplanamaz. Bir de işin içinde insan olan siyasetin, yüzlerce siyasi odağın ürettiği siyasetin önceden hesaplanması bundan da zor olmalıdır. O sebeple Amerika bu dönem için Trump'ı başkanlığa tayin etti fikri bende pek karşılık bulmuyor.

Bilgisayarım bana saat başlarında fortune isimli bir programın çıktılarını gönderiyor. Bu UNIX ve Linux tabanlı sistemlerde bulunan çoğu eğlencelik alıntıları rastgele paylaşan bir program. Bilgisayarım bana Pushover vasıtasıyla bu programın çıktılarını telefonuma gönderiyor. Saat başlarında bunları okuyup, saatin kaç olduğunun farkına varayım diye.

Yukardakileri yazarken, bilgisayarın gönderdiği mesajın

Life is hard, because it's non-linear

olduğunu gördüm. Benim anlatmaya çalıştığım şeyin aynısı. Bilgisayarım bana yazdığım konuda bir mesaj atmıştı.

Normal şartlar altında böyle bir şey ilginç gelir. Ah, ne tesadüf babında. Ancak Jung'un eşzamanlılık (synchronicity) fikrini Freud'a bu fikrini anlatırken, kütüphaneden bir kitabın düşüp, synchronicity maddesinin açıldığı olayı hatırladım, bu da bana onun gibi bir olay geldi. Eş zamanlılık

Dolaylı olarak eş zamanlılığı reddeden bir şeyler yazıyordum, bilgisayar da benim bu sözüme katıldığını söylüyordu. Ancak bilgisayarın yaptığı iş rastgele olduğuna göre, aslında beni destekler mahiyette gönderdiği söz, bu iş dediğin kadar basit değil anlamına geliyordu. Lafzen destekliyor, ancak gönderdiği ana bakarsak gülüyordu.

Basit, üç beş tweet'lik bir macera bu. Bana fısıldadığı, her ne kadar dediğin doğru olsa da, bu hikaye bundan ibaret değil oldu.

İbaret olmayışı da şuradan. Evet, 3 gezegenin birbiriyle kütleçekimini hesaplamak zor, insan hallerinin ve toplumun hallerini hesaplayacak seviyeye de ulaşamayız ancak Allah'ın bilgisi dediğimiz, bu eşzamanlılık gibi, sair haller vasıtasıyla kaosu da kapsayan bir bilgidir. Bizim için kaos olan, onun için değildir, bizim için düzensiz olan, onun için değildir, vs.

Bunun devamı ise, yaptığım komplo itirazının içeriğinin doğru olması. Yani insanların böyle bir kudreti olduğuna, dünyayı tek başına şekillendirecek kadar kuvvetli olduklarına inanmamız gerekmez. Oturduğu yerden ABD veya İngiltere hakkında komplo teorileri üreten zihinlerin söyledikleri sadece kendi vehimlerinden ibarettir.

Bu aydınlanma beni bir süre, bir sonraki eşzamanlılık mucizesine kadar idare eder.

[Yevmiyeler]