İmparatorluğa Türk İsyanı isimli bir hikaye yazsam. 80-100 sene sonrasında yazılmış bir makale, halihazırdaki Kapitalist İmparatorluğa Türkiye isimli bir ülkenin kendi çapında isyan etmesi... Bunun politik incelenmesi falan.

Nasıl bitecek acaba?

Bunu notların arasında buldum. Tweet olarak yazdığımda 2017'nin Ocak ayıymış, o zamanlar hala belirsiz bir ne olacak? durumu varmış, şimdilerde artık İmparatorlukla anlaştığımızı düşünmeye başladım. Dün Coca-Cola fabrikasını açtı Erdoğan, kendisi muhtemelen bir şekilde içeride bağımsızmış gibi yapıp, dışarıda eski pozisyonlara geri dönecek.

Böyle bir isyan nasıl biterdi, eğer devam etseydi? Muhtemelen iç savaşla biterdi. Darbe bile bir noktada uyarı mahiyeti taşıyordu ve o zamandan bugüne kadar olanlar Erdoğan'ın uyarıyı anladığını ve belli anlaşmalar yaptığını işaret ediyor. Karşı taraf da en azından ölümüne kadar onun Türkiye'deki en kuvvetli insan olmasına razı gelmek zorunda kaldı.

O sebeple isyanın çok da alevlenmeden bittiğini düşünüyorum. Bundan sonra ekonomide olanlar, daha çok dış güçler değil, bizim kendi beceriksizliğimiz neticesi olacak.


Dünyada bir sonraki savaş kimler arasında çıkar? Ülkeler arasında mı, yoksa sınıflar arasında mı?

Dünya savaşı çapındaki bir savaş muhtemelen artık sınıflar arasında çıkacaktır. Belki robotlarla insanlar arasında da çıkabilir, ancak o kadar ileri değil, bu gelir uçurumu devam ederse, bir noktada kaybedecek şeyi olmayan insanlar ayaklanacaklar.

Bunun için ya insanlara kaybedecek bir şeyler vermek veyahut onların içindeki isyan hakkını söndürmek lazım. İsyan ancak daha iyi bir hayat ihtimali varsa mümkün ve bize öğretilen, böyle bir imkanın olmadığı.

Onun için bir sonraki savaş, belki de hiç olmayacak.


Ben kendimi tekrar etmiyorum, senin hafızan fazla iyi

[Yevmiyeler]