In this earliest phase, the alphabet is a quick and dirty tool of foreign workers, scrawled in desolate places: the mines, the gush of terror. There is no high culture there ... The alphabet’s first documented use boils down to the most basic and touching form of communication—‘I was here.’”" -- How the Alphabet Was Born from Hieroglyphs

Elit basit sistemleri küçümser. Onun bildiğini bilmezsek, daha doğru çalışamayız ve bilemeyiz. Bende de var bu, Linux'u çalıştığım şekilde komut satırından kullanmayı bilmeyenlerin birçok şeyi kaçırdıklarını düşünürüm.

Bununla beraber insanlığın bilgi tarihi de hep yaygınlık ve basitlik üzerine kurulu. Hiyeroglifler daha iyi bir sistem olabilir, daha derin düşünülmüş, daha çok şeyin ifade edilebildiği. Ancak alfabe denen şey, öğrenimindeki basitliğiyle daha çok insanın daha az zamanda öğrenmesine imkan sağlıyor. Ayakların baş olmasına sinir olanlar için kötü haber.

Bu mesela ünlü harf içermeyen Finike alfabesinden Grek alfabesine geçerken fazla harflerin ünlülere kullanılmasında da böyle. Bunun mirasını dili bilmediğimiz halde Latince okuyabilir, Osmanlıca bildiğimiz halde kelimeyi çıkaramazken yaşıyoruz. Binyılların mirası.

İnsanların geneline bir şey öğretmek için basitleştirmek gerekiyor. Basitleştiren kazanıyor, çünkü unsurların aptal olması değil, birleştiklerinde neleri ifade edebildikleri önemli. Onun için kurallara uyan sıkıcı insanların oluşturduğu Avrupa toplumlarında, her ne kadar bizimki kadar becerikli insanlar olmasa da, nihayetinde daha verimli bir hayat yaşanıyor.

[Yevmiyeler]