Windows'ta cmd kullanmak günahlarıma kefaret olur mu hocam? Neticede biz bu işin metolodojisini öğretiyoruz ve bizi bu rezil yazılımla başbaşa bırakıyorsunuz? İş yapmaya yaramasa da, belki günahlarımı affettirmeye yarar.


İnsanın iyilik ve kötülükle imtihanı, bunları tefrik etmekle de alakalı.

Eğer her şeye iyilikle karşılık veriyorsanız, insanlar arasında iyiliğin yetişmesine yardım etmiyorsunuz. Kötülük de sizden fırsat buluyor, iyilik ve kötülük arasında bir fark yaratmaya, bu iki çeşit insanı (veya fiili) aynı görüyorsanız, dünyayı da hiçlik olarak algılamaya gidiyorsunuz. İyinin ve kötünün ötesi ne? Hiç.

Ezberden bir sağ yanağına tokat atana, sol yanağını çevir edebiyatı bana hayli sığ gelir. Kötülük yapana iyilikle mukabele etmenin yeri vardır, bazı kötülükler iyilikle karşılık bulur ama bütün kötülükler değil, bazıları.

O halde hangi kötülüğün nasıl düzeltileceğini, iyiliğin bundaki yerini de görmek lazım. Maalesef bunun basit kuralları yok.


19 Ocak 2017'de Twitter'da şöyle yazmışım:

Bir insandan kurtulmanın iki yolu vardır, gücünüz yetiyorsa durdurursunuz, yetmiyorsa yanlışlarını teşvik edersiniz ki duvara toslasın.

Yengeç burcunun diyorlar, asıl marifeti, alamet-i farikası manipülasyoncu tarafıdır. Ben bunun herkes için geçerli olduğunu, normal olduğunu düşünürdüm. Hiçbir zaman kendi gücümü gereksiz yere başkalarını durdurmaya harcamadım. Onları yanlış yapmaya teşvik ettim, sonra bıraktım ve onlar yanlış yaptılar.

Bu sanırım bir karakter özelliği oldu. Yalan söylemek değil, haşa, onu yapmam ancak bazı insanlara hangi sözlere nasıl tepki vereceğini anlayınca, artık onları kendilerini hapsedecekleri deliğe tıkması zorlaşıyor.


Güzel ahlaklı kişileri severiz ama ciddiye almayız. Nasılsa bize zararı dokunmaz.

İnsan evladı kendine zarar vereceklerden kaçar. Onları ciddiye alır. Güzel ahlak ise başkasına zarar vermeyi yasaklar.

O halde ciddiye alınan güzel ahlaklı nasıl olunabilir? İnsanların suyunu arzuladığı çeşmelerin başına geçerek sanırım.

Ancak çeşmelerin en önemlisi, insana neden buradayız? sorusunun cevabını verendir ve bu çeşmeden su içmek isteyenlere güzel ahlak vazedilmesi de belki bundandır.


Karar vermek gerekmediğinde, karar vermemek gerekir diye bir söz var. Karar vermemek için karar vermemeye karar vermek gerekiyor. İnsan aklı bir karar makinesi, karar veremediği zaman kararı karışıyor.