28 Şubat devrinde, sonradan Mesih olduğunu iddia edecek Hasan Mezarcı, Atatürk hakkında, nesebiyle alakalı bazı sözler sarfetmişti. Bizim cenah o zamandan, Atatürk’ün nesebi hakkında takıntılıydı. Hala devam ediyor sanırım.

Birincisi, velev ki doğru, ne değişecek? Ne yapmış oluyorsun bunu bahis konusu yaparak? Yaptığı işleri, devrimlerini veya fikirlerini eleştirmek yerine, efendim anası şuydu, babası buydu, falan filan. Ne olmuş oluyor? Bir faydası olmuş oluyor mu? Neticede bu ülkenin önemli kısmının en sevdiği lider kendisi, beğensek de, beğenmesek de onun çizdiği düzende yaşıyoruz. Bunun dezavantajları olabilir, amenna, yaptıklarının faydasını, zararını konuşabiliriz ancak neticede bir etkisi mevcutsa, bunu konuşmayı o seviyeye indirmek, Atatürkçülüğe bir zarar vermiş olmuyor. Bir zararı varsa, bu da iddiaları besleyenlerin, konuşup yazanların zihinlerine. Onların zihni çerçevesini daralttığıyla kalıyor.

Tarihi böyle dedikodu malzemesi sayanların kimseye bir faydası yok. Eğlenmek istiyorsan daha güzel romanlar var, dedikodu yapmak istiyorsan, bunu da bildiğin insanlar hakkında yapmak daha uygun. En azından siyasi fikir diye, saçma sapan laflar üretmeye sebep olmaz.


İtidalde ifrata kaçmak mümkün mü? İtidal ne demek? Orta yolu tercih etmek mi?

İtidalde ifrata kaçmak mümkün, her şeyde olduğu gibi, karar vermen gereken, harekete geçmen gereken yerde itidal çağrısı yaparsan, bu ifrata varan itidal oluyor. Hareket etmemek, söz söylememek, taraf belirtmemek her zaman insanın yapacağı en doğru davranışlar değil. Bazı zamanlar, hatta çoğu zaman yarım bilgiyle hareket etmek zorundasın.


When you are able to suspend belief on any matter, you'll be enlightened. -- Bodhidharma

There is no such saying, as I remember, I invented it myself and attributed to some Buddhist lived several centuries ago.

Though, if you're able to suspend the mind, you'll probably be enlightened. If you're able to suspend, and able to continue whenever you desire, probably you can also select what to think and what to focus.

If enlightenment is any other thing, I don't know.