Gün ağardığında geceyi hepimiz unutacağız.

Gün ağardığında bütün o korkulukların aslı meydana çıkacak, rüzgarda sallanan ağaçları göreceğiz, yaprakların arasındaki hayaletler kaybolacak, zihnimizde tek bir ışık, kendimizi kendimizde kaybedeceğiz.


Bu kadar saçmalığın içinden hangi bilgisayar çıkabilirdi? Belki hayatın yaratılması, saçmalığın hesaplanması içindir? Rasyonel makineler irrasyonelliği anlamak için yaratmıştır kainatı. Belki ölçüsüzlük, asimetri kainatın kendisinde vardır. Hayatın anlamı nedir? sorusunun illa bir cevabı olacaksa, hayatın kendisine en yakın cevap herhalde 'irrasyonellik' olurdu.


Mansplaining dedikleri bir cins erkek ukalalığı var. Erkeklerin kendi dünyalarında önem verdikleri, ancak kadınların dünyasında pek de anlamı olmayan konulardan uzun uzun bahsetmeleri.

Naçizane ukalalıktan hastalık derecesinde rahatsız olmanın, bir ukalalık semptomu olduğunu düşündüğümden, cehaletiyle övünen ukala gibi geliyor bu lafı çok kullananlar. Merak etmediğiniz konuda uzun uzun konuşan erkekleri dinlemek hoş olmayabilir ama ne yapsın, adam, başka nasıl göstersin o kadar bildiğini?


Dolar yükselirken ne yapıyordun? Evleri satıp, dolara yatırıyordum.

Türkiye'nin makroekonomisi hakkında çok söz söyleyen var ama genel olarak ekonomimiz dışarının parasıyla dönüyor. İnşaat ve emlak üzerinden, bir koyup üç alacağına inanan yabancı fonların paralarıyla. Bütün ekonomilerin temelinde böyle bir ivme yer alabilir, ancak Türkiye'de bunun önemi çok fazla.

Türkiye'nin dolar sorunu olmaması için, doların Türkiye sorunu olması lazım. Bu da elimizdeki mal ve hizmetlerin, dolara endeksli olarak değer kazanabilir olması demek. Ben bugün sattığım bir malı, USD/TL ne olursa olsun, aynı USD ile satabiliyorsam, doların ne olduğu, nereye inip, nereye çıktığı o kadar da ilgilendirmez. Türkiye'nin genel ihracat kalemleri de böyleyse, doların yükselmesi zaten mümkün olmaz.

Ancak böyle olmuyor. Bu da bir yerlerde bir yanlışlık olduğunu gösteriyor. Bu yanlışlık sadece bizim yanlışımız olmayabilir, genel ekonomik düzen de yanlış olabilir ancak bizim bu sularda yüzmek için daha kuvvetli yelkenlere ihtiyacımız var.

Türkiye'ye bir faydası olmak isteyenin, elindeki doları bozdurmak yerine, yurtdışına satacağı bir şeyleri olması daha iyi olur. Önceki gün aldığın doları bir defa bozdurursun, ancak devamlı bir ihracat kalemi çok daha iyidir.

[Yevmiyeler]