1

Adama şahit olur musun diyorum, olur abi, düğün ne zaman? diyor. Becerelerime ne kadar şartlandıysa... Haa, abi, ben de boşanma işi bitti sandıydım.

2

History Extra podcast'te İçmenin tarihini dinledim. Pek ilgilendiğim bir konu değildir ama üç beş bilgi kırıntısı...

ABD'de içki yasağının asıl sebebi, sadece erkeklerin gittiği "Saloon"ları ortadan kaldırmakmış. Daha sonra "easyspeak" adı verilen, kadın/erkek karışık mekanlar türeyince, içki de yeniden serbest olmuş.

Aztekler'de sarhoşluğun cezası iyi bir dayak yemekmiş.

Genel olarak hiçbir kültürün şarhoşluğa iyi bakmadığını söylediler. Batı medeniyetinin sabahları kahveyle uyanıp, akşamları içkiyle rahatlayan insanlar sayesinde varolduğunu iddia edenlere nazaran, hayli mazbut bir bakış açısı.

Aklımda kalan diğer bir şey de: İngiltere'de cin satılmaya başladığında, bunun içki adabı (saat kaçta, ne bahaneyle) içileceği henüz oturmadığı için çok büyük bir sarhoşluk salgınına dönüşmüş. İnsanların kimisi kıyafetlerini satıp, içki alıyormuş ve hatta bir kadının, kızını öldürüp, kıyafetleriyle cin aldığını anlattılar.

Konuyu hemen bir Batı medeniyeti kritiğine dönüştüresim geldi ama yapmayacağım. Dışarıdan ne kadar ahlaksızca görünürse görünsün, bütün insan faaliyetleri kendi ahlakını oluşturur deyip bırakacağım.