Kovboy filmlerinde hani Saloon yazan yerler vardır. Bir yazıda bunların fazla iyi niyetli olduğunu okudum. Genelde insanlar içki yerine haşhaşla uyuşmayı tercih ediyorlarmış. Tamamen kanuni eroinhaneler diyor.

Her devrin bir haşhaşı var. Bizimki de akıllı telefon dedikleri belki. Aslına bakarsanız, her ne kadar zararlarını her gün okusak da, herhalde eroin kadar zararlı değildir. Televizyon bağımlısı olmaktan da iyi geliyor bana, en azından o kadar pasif bir durum değil.

Facebook'un Facebook bağımlılığı ile ilgili bir raporuna göz attım: Sadece okuyan kullanıcılarla, etkileşim gösteren kullanıcıların farklı şekillerde etkilendiğini anlatıyordu. Sosyal medyada ses çıkarmak da, normalde iletişim kurmak kadar iyiymiş, ancak sadece okumak ve bir şeye karışmamak, eğer bir de bağımlılık varsa tehlikeliymiş. Yalnız bu araştırmanın tam da Facebook'un istediği şekilde sonuçlanması da garip, sosyal medyada daha çok ses çıkarın diyor, nasılsa herkes kendi kendine konuşuyor, biraz da siz konuşun.

Sonuçta her insanın bir (ayfona değil) afyona ihtiyacı var: Hayatı çekilebilir kılmak için. Hayatı kendinize ve etrafınıza zarar vermeden çekilebilir kılmaya da sanat deniyor. Din de bu anlama geliyor bana kalırsa ama şimdi o sulara açılmak istemiyorum.